Followers

Monday, May 16, 2016

pilihan

Once again. Tulisan2 Kak fynn Jamal tak pernah kecewakan aku. Segala yang ada dalam hati aku terluncur keluar melalui tulisan-nya dia.

Bila orang tanya.

"Kenapa buat macam tu?"
"Kenapa tak fikir betul-betul?"
people keep asking why why and why.

Bila aku jawab sebab aku memang pilih macam tu - they will and never faham.
And finally I'll just shut and keep they to blame.

Dan pertanyaan tu akan bersambung. Menyesal tak?...

If I said - nop I'm not.
People will simply judge me - belagak or tak de perasaan or.... "Ya Allah...tak serik rupanya - takde perasaan betul".

But.. If I said - menyesal.
Itu  aku menipu diri sendiri. Kalau nak menyesal terlalu banyak perkara yang harus dikesalkan. Tapi all the things dah berlaku. And for me why should... Just keep walk and proceed your life. And take all the past as lessons and responsible for your future.

Supaya tak diulang bukan kesilapan tapi tindakan. Aku tak suka mengatakan semua yang terjadi pada masa lepas satu kesilapan. Sebab bohong kalau aku kata aku tak bahagia atau gembira. Cuma mungkin itu cuma untuk waktu yang singkat dan kperluan nya hanya untuk waktu itu.

So this type of people - I'm avoid them.
Simple kan.

Ok back - Kak fynn wrote something yang sangat terkesan untuk aku.

*****************************************

segalanya adalah pilihan.
.
bukak mata kena pilih.
nak bangkit atau nak terus tidur.
.
dah bangkit kena pilih.
nak mandi dulu atau nak gosok gigi.
.
dah mandi kena pilih.
nak baju hijau atau baju biru.
.
dah pakai baju kena pilih.
nak kasut hitam atau loafers kelabu.
.
dah pakai kasut kena pilih.
lagi dan lagi.
.
SETIAP MASA kena pilih. sampai nak tidur pun kena pilih: nak tidur sekarang ke nanti2. nak fikir tentang kerja atau tentang kekasih hati. nak renung pasal esok atau kemungkinan tak bangkit lagi.
.
dan sudahlah memilih itu mengambil terlalu banyak masa dan tenaga memikirkannya-- kena pertimbangkan bahana pilihan itu pada orang kiri kanan kita pula.
.
kena fikir anak, mak bapak, kawan2, seteru, persekitaran. kena fikir tuhan.
.
tak ada pilihan yang paling betul. bagaimana kita menghadapi pilihan ITU yang dikira.
.
ada motor rosak tepi jalan. kita berseorangan. dalam kereta ada duit syarikat yg baru dikeluarkan. yang betul adalah bantu. tapi adakah ia betul yang paling betul?
.
everything is a choice.
everything--
kecuali mati.
.
kau boleh cuba mati sebelum masa-- telan pil, kelar tangan, tembak kepala. tetap hidup selagi الله tak setuju dengannya.
.
hidup ini penuh dengan pilihan.
.
ada orang pilih kahwin. boleh jadi betul. ada orang pilih cerai. boleh jadi betul. ada orang pilih membujang. boleh jadi betul. sebab ada sahaja yang kahwin / cerai / membujang tapi tetap tak jadi betul.
.
biol, kan? hahaha.
.
nobody says choosing is easy. setiap pilihan akan PASTI menyinggung sekurang2nya seorang.
.
making sure no one is hurt while letting you YOURSELF hurt is stupid. letting others get hurt so you save YOURSELF is selfish.
dua2 takkan betul.
.
itu pun pilihan. hahaahah. haram betei.
.
choose anyways. and take responsibility. sebab الله hukum kita dari pilihan yang kita ambil dalam waras. kesengajaan kita. kalau "terr" mana pernah الله marah kita.
.
kan?
.
pilih je. kalau rasa pilihan ini betul-- sedangkan satu dunia tak nampak betulnya-- pilih je. akhirat nanti kita yang menjawab untuk diri kita. bukan sesiapa.
.
pilih.
dan kalau dah tak tau yg mana-- sebaik2 pilihan adalah yang disandarkan pada apa yang terbaik di mata الله.
.
kan الله ma'a na?




Note: macam hari ni orang tanya. Kenapa pakai semua hitam. And I was like....
dah memang aku pilih untuk pakai semua hitam.. Jadi?



Off.


Saturday, May 7, 2016

perempuan ini

dulu masa tidur aku selalu terkejut dngan mimpi buruk.
dulu masa jaga aku selalu longlai dngan fitnah dan caci.
dulu masa tak ada satu pun orang mahu berdiri sebelah.
perempuan ni tetap ada

perempuan ni yang akan call tiap malam untuk tanya.

"kau dah makan"
"kau ada duit tak"
"jangan menangis dah"
"kau dekat mana ni"
"kau okay tak"
"biar orang tak percaya kau, aku ada"

perempuan ni yang akan secara tiba tiba call aku - seolah tahu aku sedang sedih.
walaupun aku tak beritahu - yang akan call aku untuk bacakan kata - kata semangat. Kadang nyanyikan aku lagu. lagu untuk tenang kan aku.

Ada ketika bila aku menangis yang terlalu. Perempuan ni akan menangis dan cakap.

"Dah...jangan menangis macam ni, aku tak tahan dengar kau menangis macam ni"

***************

Tak.
tulisan Kali ni bukan untuk meratap cerita yang lepas.aku tak pernah menyesal dengan apa yang jadi.
Sebab apa yang berlaku pada masa lepas yang menjadikan siapa aku hari ni.

Ramai orang ada kawan - tapi aku sangat yakin tak ramai punya kawan macam yang aku ada.

Kita pernah janji satu masa bila sampai saat, kita akan duduk sama-sama nikmati
suasana yang damai. Dan masa tu kita tahu derita yang dilalui. Dah berlalu.

sparkling honor and infinity bless.
No doubt.
Almighty. NB
yang berikan aku semua nikmat ni.

Thank you Allah.


Perempuan ni. Perempuan ni lah.


Wednesday, May 4, 2016

aku dan laut

tell your life story to the ocean - and they will keep it.

the silence of the sea, always found me.

Always..


retreat

I'm just wanna lay like this..

#calm