Followers

Sunday, April 17, 2016

manusia sceptic

I don't bother with sceptical people such... result berape? masuk U mane? Ambik course ape? kerja apa? gaji berapa? Kahwin bila? anak berapa?

Well trust me, depa cuma badut who just coloring our life. I do believe berapa bagus pun result kau, berapa hebat pun pekerjaan kau, berapa megah pun kehidupan kau tapi kalau adab kau dengan manusia kelaut. Kau tetap satu.

Manusia BIADAP.

Beb, kau keluar hadap manusia sejagat orang tak heran der kau exam straight A's ke, kau tiap tiap tahun naik pentas ke? Ni Zaman manusia kejam beb. Lagi satu kalau Tuhan dah Kate kau belajar sampai PMR je tapi rezeki kau ade business juta juta. Tetap ada.

aku pernah dengar suara sumbang

"belajar betul-betul, kalau tak nanti nak jadi penjual kereta"

"Ko keje ape, angkat angkat telepon, call call orang, belajar tinggi-tinggi tapi keje macam tu"

Allahhh.... Tajam menusuk jantung.

punyalah busuk 2 jenis kerja ni dekat mata masyarakat. Mai nak habaq cheq..
semua sama. yang penting usaha!!

La ni tiap2 bulan aku dok print slip gaji org jual kereta- Toksah dok kata depa tak dak duit, hat mana yang memang usaha ikhlas cari rezeki... tudia nak habaq gaji depa tak buntang mata hang.... 5angka cheq.

Tapi kalau dapat customer kalut hat xguna dok tarah nak discount sampai kena sacrifice poket salesman... Hat tu tak boleh nak kata apa la. Aku sendiri meluat orang mcm ni.

Dulu masa join sales maybank pun sama. Hangpa gaji sebulan sekali, kami ehhh depa (hahaha) sebulan 2 Kali. Dok gheyau apa??

Eleh, aku tekan ja nama ka ic angpa...
tu dia hutang berjela jugak..

Tak dak beza aih. La ni angpa dok cewi gigih dok hina orang punya punca rezeki. Bila budak result tak gempak, angpa pandang lekeh bajet depa takdak masa depan ka?

La ni, aku faham... sceptical and narrow minded mak bapak la ni bit punca budak2 manja...Bajet naik U, belajaq hempas pulas katanya. Keluar kene kerja bagus, kalau tak angpa malu anak kerja gutu.

Tu yang mai mai mintak kerja. Ada position depa kata x mau pasai depa ada master. Nahhhh, bila pi kat company yg mintak pengalaman, bising kata orang takmau ambik depa kerja mana nak cari pengalaman. Bila bagi tak mau pasai tak level certificate. Dah tu camna?

Tau dak, kalau kata gaji cleaner, kerja dari pukul 7 sampai 3 ja tapi bagi 6K.. Sumpah aku mau.

Piiiirahhh... Meluat gak Kadang dengan bangsa acah acah kaya. Pasai kalau orang memang waris kaya depa tak cewi gutu..


Puiiii.


#enoughsaid.


Wednesday, April 13, 2016

kamu

salah seorang.

diantara riba yang aku sembamkan muka dulu.
diantara tangan yang usap lembut belakang aku dulu.
diantara depang yang peluk tubuh aku dulu.
diantara manusia yang berdiri sebelah lihat setiap susun atur cerita aku tanpa menilai.

Dulu.

Masa aku jatuh berkecai
Masa aku terhempas pecah
Masa aku dipijak dikaki
Masa aku difitnah dicaci
Masa aku dikuburkan sebelum mati.

Tengok. Kita dah sampai dekat sini sekarang. Thank you for all the things. I've just miss the rest of u guys.... I've just miss the moment we hug together and cry... feel the pain.

*****************************
"Orang tahu afiq boleh"
"Orang tahu afiq kuat"

And with sooo many positive words given. Good luck qis... Sikit je lagi qis dah nak setel.. Thank you for all the thing. Yess! For sure afiq nak pergi convo qis nak duduk dalam Dewan hahahahah!

Qis.... Nak sambung PHD tunggu afiq tau. Kita jalan sama-sama.

#penoff.