Followers

Friday, January 1, 2016

Pillow talk.

pillow talk.
there's a must thing to do for me before i'm smoothly park in lala land.....hahahhaa.

so now, wanna talking about L.O.Y.A.L akak S.E.T.I.A

okay actually this entry, just to capture all the buzzing inside my mind.
so this is my opinion. And I'm just think about it after one of my friend ask me like this.

ohhh - kawan aku ni fyi - lelaki so its seems awkward bila dia tanya soalan macam gitu. hahaha!

"Eqa, 6tahun aku jaga relation ni, aku jaga. aku nak end up sampai kahwin dengan dia. Tapi kenapa dia tinggalkan aku. Aku setia dengan dia, aku terima semua buruk baik dia, aku sayang dia. Tapi kenapa dia buat aku macam ni"


hmmmmmmmmmmmmmm, so im a good listerner kahkahkah! taklah gurau je.


#garu kening sat.Tapi sampai sekarang sebenarnye aku tak reply. sebab aku sendiri pun tak tahu nak jawab ape. And yes, if aku reply pun nothing. Sebab on that situation berbakul la orang bagi positif or kata hikmat dari 7 gunung pun, tak jadi ape. This kind of person, hati dia lebih mahu terima kata-kata pojok yang tipu daripada hakikat. 


ok - now, turn back to the main. setia. well - words yang sesuai kalau orang tanya kita bout setia. Maybe just asking her/him back. like:


WHAT YOU EXPECT? betul bro. Setia. ape yang kau expect? nothing. Setia ni kalau dalam bentuk barang, its something yang fragile. Kau je yang tahu diri kau macam mana. Dulu, aku selalu rasa setia ni something you need to be with without change. faham tak... 


tapi lama-lama aku rasa aku faham yang setia ni something yang unconditional. unexpected.wide and huge and ape lagi. senang cite die kompleks la dan kau tak akan nampak-tahu -jumpa.  


okay, mungkin orang akan cakap aku gila-complicated. sebab benda tu simple. SETIA. is SETIA la. kalau kau dengan orang tu, kau tak akan cari yang lain. Kalau kau cari yang lain makna nya kau CURANG.


Ye betul. dan sebab itulah most of us tak boleh angkat kaki and move on bila sesuatu jadi dalam relation. and keep asking why and why then start to blame self like "aku ke yang salah" atau keep salahkan orang lain. Dulu aku macam tu. hahahah! masa zaman-zaman baru nak masuk 20-an. Sampai satu tahap aku berhenti tanya kenapa macam tu, kenapa macam ni and I'll keep walk by myself. Then you can count one by one the answer after that. 


ok back again to the topic. 


bagi aku macam ni. 


SATU:

Ada orang stick dengan relation dia sebab value. dan relation ni besar gak. bukan just love pakwe makwe, laki bini je. friendship pun. sometime kau banyak kali kecik hati dengan kawan kau. Tapi kau stick dengan die even hati kau macam lunyai la. sebab ape? sebab kau kawan dengan dia dari kecik. main pondok-pondok. main kejar-kejar. kau membesar dengan dia. seee. its about value, dan its not totally because of setia. coz kau still ada kawan-kawan lain yang lebih rapat dengan kau. 


DUA:

Kau still dengan partner kau,sedangkan hati kau tak ada untuk dia. sebab mungkin partner kau pilihan keluarga kau. So kau memikirkan perasaan keluarga dan kau nampak partner kau pun orang baik-baik jadi kau pilih untuk kekal. sedangkan kau tahu kau boleh pilih orang lain. and yes Its not about kau seorang yang setia. 


TIGA:

Ada orang tetap terus hidup bersama kerana anak-anak. kau memikirkan perasaan dan pembesaran anak-anak. Jadi kau teruskan hidup dengan pasangan kau demi untuk anak-anak. Sedangkan hati kau sudah pun terpecah dua untuk orang lain. Jadi kau menipu dan nafikan perasaan tu semata untuk anak-anak. Once again its not about setia. 

EMPAT:

Ada juga kelompok yang teruskan sesuatu relation tu atas dasar tanggungjawab. kau still pertahankan hubungan tu sebab itu amanah dan tanggungjawab yang kau dah pikul.So you know you start it then you need to complete it. Contoh ringkas, kau dah buat assignment tu dari awal, tapi last minute kau pass kat orang lain suruh siapkan. kau rase??? 

LIMA:

kau still care and need that relation sebab kesian. Ni rare. ahhahahah. pada aku kalau ni aku tak minatla. yang ni simple je. kau kesian that's it. 

ENAM:

Paling mudah. Takut. yang ni malas nak elaborate. faham sendiri la. 

so 6 benda kat atas tu just apart of je.. walhal banyak lagi benda lain kenapa sesuatu relation tu stand of or fall down. Actually no need to cakap pasal setia la..just keep it to yourself. kau je yang tahu kau setia ke tak.  

Tak semestinya bila relation tu hancur sebab tak setia. anda tak semestinya relation tu bertahan sebab setia.  

 Dan 

Tak semestinya orang yang tak setia tu tak sayang dan tak semestinya orang yang setia tu sebab sayang.


Benda ni simple je. tak payah fikir - once you fall - once you down - once you feel hurt. 


Bangun lah balik. Teruskan berjalan. 


Itu yang aku buat. Jatuh? Bangun jela balik. and I'm always tell my self that siapa yang datang dalam hidup aku semuanya sayang kan aku. cuma berapa lama dia akan kekal itu bukan kerja aku. so tak perlu nak pertikai tentang setia. 

okay chow.


No comments: