Followers

Thursday, January 28, 2016

mahu aku

Aku ingin belajar
Tentang manusia

Tindak tanduknya
Sifat-sifatnya
Perasannya

Dan aku mahu kenal
Siapa alim
Siapa zalim
Siapa yang lebih syaitan daripada syaitan
Siapa yang lebih malaikat daripada malaikat.

Aku mahu..   


#AmirAminHalim


Tuesday, January 26, 2016

terapung

levitasi.

Keterapungan. yakni merujuk perasaan yang tergantung dalam separa sedar.

kerana hakikatnya di situlah kita.
di antara. antara hidup dan mati. antara dunia dan akhirat. antara bayangan dan realiti.

kita semua masih belum sampai-- selagi nyawa belum tercerai. #FynnJamal

**********************
entahlah tentang manusia...
mungkin pada riuh - datang kekebalan...
mungkin pada bising-muncul kekuatan...
maka riuhlah, maka bisinglah
aku tak hairan

angin kencang aku tak takut
dengar aku jerit pada langit, gunung, rimba dan laut.

aku berani...aku berani...


Lovely folks.

cuti.

Coz, next week time raya cina, aku akan cuti agak panjang sikit. So this week I've plan for something else.

Kebetulan, hubby of my dear friend ask me to plan something for his wife. Coz sejak depa kahwin, my friend tak pernah hangout alone dah. So he gave permission to get along together lorhh.
girls out door lah tu.. Hahahah!

#cayalah paklah.

Fikir punye fikir - I'm blur, mana nak pergi. Coz, afraid that she might be tak berminat dengan my gateway style. Ask her hubby. And he said proceed with what ever I want.

Plus aku macam nak clear mind. Why?

************sebab ni********

My superior dah got approval of her resignation. Frankly it's really tough for me..

newbie. Yes its me! Only 7months there.
I really hope akan ada experienced person akan datang and lead. Frankly speak, with those attitude staffs, I can't handle it.

#nangissenyapsenyap.

Sumpah takut. Takut kena handle sorang sebelum pengganti Kak Melissa datang. Now dah datang, but she's seem newbie too. Cuma dia dah ada experience in this line. But still management wants to look first. Tengah makan dekat pantry. Our big boss come and ask me to learn everything before Kak Melissa left. When he said he's trying to promote me and want me think about it.

The first run in my mind is I'm DIE!

************************

So... I'll decide - yes of course! BACK TO NATURE!

And now its camping time. But I've choose for a glamping. Buat research sikit, then I'm found it.. Actually this place owned by Datuk Tuan Hashim and his wife Tengku Zanariah. Deal everything and heyyyy let's go.

" WHEN YOU FACE INTO A QUESTION IN LIFE, NATURE ALWAYS WASH IT WITH ANSWER - NATURE WILL NEVER LIE AND BETRAY YOU"

Swear awesome. Ko tak boleh expectla tempat tu macam hotel 5star! But blessed. Ya Allah berat hati nak balik. And there dapat kenal dengan bibik - kerja dengan datuk dah 15tahun. Cume tak sempat nak jumpe datuk and his wife sebab on the day kiteorang sampai they already back to KL. Lambat beberapa minit je. Mungkin terselisih kot.

Bibik someone yang so lovely and kind. Peramah. Dari bercamping-boleh ikut tengok kebun bibik, balik rumah bibik. The best part bibik bawak masuk the focus spot Kat situ. Boat house! Hahahah siap ambik gambar lagi.

Ok now I know kat mana nak honeymoon nanti. Eh eh eh... Nak kawin ke? Hahahahah! Krik krik krik

Dengar story macam mana datuk nak buat tempat tu - dugaan dugaan yang datang. But he made it. Betul la orang kata kita kena mula dari bawah- jatuh berkali2 Kali tak apa. Bangunlah lagi. Kalau jatuh 10 Kali kita bangun lah 11 Kali.

Time check out tu boleh lagi menyembang tak sedar dah lambat sejam nak balik hahahaha! Then Datin call, she so nice and humble. Rugi pulak rase tak datang awal- coz she said that they wait for us. Tula banyak sangat menyinggah-nya. Everythings seem so lovely, and ya In Sha Allah will repeat it again.

Tarik nafas dalam-dalam. Sedih sikit masa nak balik-the green always lock my heart and step.

Ok stop!
Esok nak keje.

Orhh bout the answer.

#smileeee.

I think I need to hold it first, I need to learn more and more.. I wanna be leader that full and solid. Let's learn first.

Orang kata cepat naik cepat jatuhnya. Kak Melissa pun ambik masa 4-5 tahun untuk sampai tempat sekarang. There's no regret at all, coz I believe that rezeki tu Allah dah tetapkan.

#keepsmile

#textoff!


Monday, January 11, 2016

Sunday date

Sigadis Maybank
SRK #jambangitu
BruceWillis #nangis.

Another sunday.
Ber-dilwale lagi.
Hahahah! Aku kalau suka cerita tu.
Tengok 180 kali pun takpe.
Kali ni dengan sayang-sayang
sigadis maybank.

SRK. Oh emm gee!
His beard. Haishhhh! That's why I'll prefer guy berusia ni.
Kah kah kah kah.
#matilanak.


Tapi kalau la die botak ala ala Bruce Willis tu. It's should be more...Wallaaa! Kah kah kah kah.

My friend ask me. Kenapa aku suka lelaki botak erh.

Hurmmm let it be my secretlah.
But mostly lelaki yang rapat dengan aku, kebetulannya aku akan suruh botak even sekali hahaha! 
Alasan aku-kalau sayang aku silalah botakkan kepala. 

Kihkihkih.
Ok lah nak ber-gerua jap.

Nitto.


Saturday, January 9, 2016

Allah mesti kasi.



Buat keje dekat office. Wassap masuk. Dapat photo yang buat hati Aku runtun.

Sedih - tapi happy.
Gambar yang buat aku rasa lapang selapangnya. In sha Allah.

Rindu.
Suasana yang hilang.
Ye Allah uji kami sekeluarga.

Aku tahu, Aku yakin itu doa abah.
Segala berubah lepas abah sakit.
Tapi aku tahu abah tak pernah berhenti berdoa.

Tak tahu dimana silap.
Tapi itu cerita lepas.
Dan Aku tak mahu fikir dan kenangkan lagi.

Mak. Isteri pertama abah. Ye aku panggil beliau mak.

Mak. Isteri kedua abah. Itu mak kandung Aku. Untuk bezakan, aku pangil beliau ma.

Dua-dua berjasa dengan aku. Dulu ma kerja tolong abah dekat restoran. Sebab abah mengajar siang, petang baru free. Jadi ma bantu dari pagi. Lepas restoran tutup, ma kerja dekat kilang baju. Aku ingat ma kayuh basikal pergi kerja. Jadi sebab tu abah suruh aku duduk Rumah mak. Sebab sekolah agama tak payah lintas jalan raya utama. Masa tu kami tak ada kereta lagi. Aku pergi sekolah naik motor Honda 50sen. Kalau tak pakai sweater, habis baju percik minyak. Pergi sekolah agama. Aku jalan kaki, tapi tak jauh pun. Aku naik darjah 5 baru abah beli kereta. Baru merasa. #hahahaha.

Mak yang didik aku, ajar aku solat, ajar aku mengaji dari muqaddam sampai Alquran. Rotan buluh dekat tangan. Kene libas, dah kebas hahahaha. Kadang2 sebelum ngaji aku sorok rotan tu dulu. Menangis tersedu2 aku bila kene marah sebab tak lancar. Punye takut aku curi curi baca dulu sebelum solat maghrib, bagi lancar. sebab mak selalu ajar ngaji lepas solat maghrib. Hari sabtu ahad baru Aku balik rumah ma. Itu pun kalau ma ada. Sebab ma ambik tempahan katering juga.

Tak tahu fikir mana silap. Mana punca. Aku anggap itu semua ujian untuk kami sekeluarga. Masuk tahun baru, macam Aku cakap tak ada apa yang aku nak selain segalanya berjalan lancar. In sha Allah, segalanya dah naik kelangit dengan doa.

Bila balik rumah mak, kadang2 mak tanya tentang ma. Aku terfikir sendiri, mak teringat ma ke. Then bile Aku cerita dekat ma, yang mak nak operate. Ma sedih. Kakak Kate ada satu hari lepas abah pergi hospital, balik abah cerita dekat ma keadaan mak. Kakak kate ma nangis. Terus solat dan mengaji.

Tak ada apa yang aku nak lagi. Punya cepat Allah makbulkan keinginan aku.

*******************

Mak perempuan hebat.
Sanggup berkongsi kasih suami dengan wanita lain. Sanggup menjaga anak dari isteri lain untuk suaminya, iaitu aku.

Ma perempuan kuat.
Berbakul sumpah seranah, kata maki Dan caci yang tak pernah putus sehingga tua. Tapi masih kuat dan terus kuat. Ma selalu cakap jangan hidup dengan puji orang, jangan mati dengan keji orang. Allah tak pernah tidur. Allah jaga kita.

Aku terpaling muda. Lahir sepuluh tahun kemudian. Abah selalu cakap aku penghubung. Aku kene kuat. Dulu aku tak pernah faham. Mungkin.......

Mungkin sekarang aku faham sedikit.

Andai aku adalah penghubung untuk sesuatu silaturahim.
Andai aku adalah penghubung untuk sesuatu hubungan.
Yang baru bermula atau yang retak menanti belah
Walaupun terpaksa bergolok bergadai atas rasa dan bahagia sendiri.

Maka aku rela. Wallahi.

**************
Ini keluarga aku. Keluarga poligami.
Memang ada pasang surut. Memang ada ribut dan tak selalunye tenang.
Kadang berombak Kadang bah.
Tapi tetap ada damai.

Ini keluarga aku. Keluarga poligami
Yang bikin aku sentiasa tahu
Setiap dari kami bukan hak hakiki yang mutlak. Kami kepunyaan Allah. Yang bila bila masa boleh diambil atau ditarik dalam banyak cara dan keadaan.

Ya Allah kekalkan rasa lapang ini dalam hati setiapnya kami.
Kekalkan kami sekeluarga. Perbaiki kami sekeluarga.

Ini keluarga poligami aku.
Jangan hina, jangan caci, jangan maki.
Jangan Usik.
Sebab aku akan usik - cari sampai kau mati. Walaupun mati hati.

Mak..... Ma.....
There's no other words...
Allah jaga Mak, Allah jaga Ma...
Eternity love that will never been replaced.

Kite tahu abah yang paling bahagia sebab doa abah sudah terjawab.

#Allahuakbar.
#AllahblessuncleK'sfamily.


Thursday, January 7, 2016

Move.

First day masuk office untuk tahun 2016.
Bukak email, Tu diaaa.
Belum lagi atas meja tiba-tiba ada fail. Rasanya sebelum cuti hari tu dah clear.

Then dapat wasap. It was from mimi.
HQ need staff. She ask nak keje sana semula tak.

I'm bit fragile actually work dekat branch tapi honestly there's got some benefit jugak. stressed. Of course, triple stress tapi bila fikir cost. Nak move dekat sana? Duduk semula KL? Ohhh NO! Aku memang dah makruhkan kaki untuk tinggal dekat KL.

#takeadeepbreath.

Plus, kalau berulang, kena fikir petrol, toll belum masuk benda-benda lain. So I'll decide to stay here. To stick with what I'm done now.

Tak pelah xde bilik sendiri pun.
Now a days, kalau kata kerja Menteri gaji 10K tapi gaji tukang sapu 13K. So Aku akan pilih tukang sapu.

Hurmmm, hari ni bit tensi. But thankful, I'll manage it.

Orhhh my please cepat la hujung bulan, I can't wait for next holi holi dayyysss!


Notakaki: I still can't move from my short xtvt. I love my life!


Wednesday, January 6, 2016

Jauh.

2.17 AM.
Mata tak boleh lelap.
Haishhhh!
Esok dah start kerja pikah oii.

Tidorlah!

******** still hearing this song.

By: Azizi.

Jauh sudah aku melangkah kaki
menuju jalan ujian dari Mu
melepaskan semua yang ada
yang diberikan padaku

Kau berikan aku sakit tak menentu
tiada yang tahu
tiada yang mengerti
apa yang ku rasa hanyalah sekasih cinta Kau padaku

Ya Allah
lindungilah hidupku
aku tidak mahu untuk hanyut sekali lagi
jauhi aku dari kesesatan
saat aku habiskan masa-masa dunia Mu


#ulang2

Please mata-ngantuklah cepat.
Please.


Monday, January 4, 2016

Rewards time!

Retreat

New year?

Nothing else that I want.
Aku tak letak apa-apa sasaran.
Yang aku mahu segala - nya yang aku mula bina semula berjalan lancar. Aamiin.

Sebab aku andaikan - hidup aku umpama kaca yang sudah pecah. Jadi aku kutip satu satu. Cantum semula. Mungkin tak akan sama tapi aku mahu bina unik yang baru.

Kaca yang pecah kita cantum - jadi arca yang indah.

#senyum

Selesaikan satu-satu.
Positif. Fikir yang baik-baik. Buat yang baik-baik. Dan aku mahu lebih bercinta dengan hijaunya hutan. Birunya laut.

Sebab aku jumpa aku disitu.

Bahagia? Bohong kalau aku cakap tak pernah down.

Tapi Aku memang sejenis yang memaksa diri untuk bahagia. Sebab Aku terlalu yakin bahagia tu sejenis rasa yang perlu dicari. Dan bahagia datang dalam bentuk dan alasan yang berbeza.


#senyum lagi.

Ini sejenis reward. Untuk diri aku sebab,
Malam 31st aku berkuak lentang dalam office sampai pukul 12.15 malam. Bayangkan dari 8.30 pagi till 12.15 malam.

Friday, January 1, 2016

Pillow talk.

pillow talk.
there's a must thing to do for me before i'm smoothly park in lala land.....hahahhaa.

so now, wanna talking about L.O.Y.A.L akak S.E.T.I.A

okay actually this entry, just to capture all the buzzing inside my mind.
so this is my opinion. And I'm just think about it after one of my friend ask me like this.

ohhh - kawan aku ni fyi - lelaki so its seems awkward bila dia tanya soalan macam gitu. hahaha!

"Eqa, 6tahun aku jaga relation ni, aku jaga. aku nak end up sampai kahwin dengan dia. Tapi kenapa dia tinggalkan aku. Aku setia dengan dia, aku terima semua buruk baik dia, aku sayang dia. Tapi kenapa dia buat aku macam ni"


hmmmmmmmmmmmmmm, so im a good listerner kahkahkah! taklah gurau je.


#garu kening sat.Tapi sampai sekarang sebenarnye aku tak reply. sebab aku sendiri pun tak tahu nak jawab ape. And yes, if aku reply pun nothing. Sebab on that situation berbakul la orang bagi positif or kata hikmat dari 7 gunung pun, tak jadi ape. This kind of person, hati dia lebih mahu terima kata-kata pojok yang tipu daripada hakikat. 


ok - now, turn back to the main. setia. well - words yang sesuai kalau orang tanya kita bout setia. Maybe just asking her/him back. like:


WHAT YOU EXPECT? betul bro. Setia. ape yang kau expect? nothing. Setia ni kalau dalam bentuk barang, its something yang fragile. Kau je yang tahu diri kau macam mana. Dulu, aku selalu rasa setia ni something you need to be with without change. faham tak... 


tapi lama-lama aku rasa aku faham yang setia ni something yang unconditional. unexpected.wide and huge and ape lagi. senang cite die kompleks la dan kau tak akan nampak-tahu -jumpa.  


okay, mungkin orang akan cakap aku gila-complicated. sebab benda tu simple. SETIA. is SETIA la. kalau kau dengan orang tu, kau tak akan cari yang lain. Kalau kau cari yang lain makna nya kau CURANG.


Ye betul. dan sebab itulah most of us tak boleh angkat kaki and move on bila sesuatu jadi dalam relation. and keep asking why and why then start to blame self like "aku ke yang salah" atau keep salahkan orang lain. Dulu aku macam tu. hahahah! masa zaman-zaman baru nak masuk 20-an. Sampai satu tahap aku berhenti tanya kenapa macam tu, kenapa macam ni and I'll keep walk by myself. Then you can count one by one the answer after that. 


ok back again to the topic. 


bagi aku macam ni. 


SATU:

Ada orang stick dengan relation dia sebab value. dan relation ni besar gak. bukan just love pakwe makwe, laki bini je. friendship pun. sometime kau banyak kali kecik hati dengan kawan kau. Tapi kau stick dengan die even hati kau macam lunyai la. sebab ape? sebab kau kawan dengan dia dari kecik. main pondok-pondok. main kejar-kejar. kau membesar dengan dia. seee. its about value, dan its not totally because of setia. coz kau still ada kawan-kawan lain yang lebih rapat dengan kau. 


DUA:

Kau still dengan partner kau,sedangkan hati kau tak ada untuk dia. sebab mungkin partner kau pilihan keluarga kau. So kau memikirkan perasaan keluarga dan kau nampak partner kau pun orang baik-baik jadi kau pilih untuk kekal. sedangkan kau tahu kau boleh pilih orang lain. and yes Its not about kau seorang yang setia. 


TIGA:

Ada orang tetap terus hidup bersama kerana anak-anak. kau memikirkan perasaan dan pembesaran anak-anak. Jadi kau teruskan hidup dengan pasangan kau demi untuk anak-anak. Sedangkan hati kau sudah pun terpecah dua untuk orang lain. Jadi kau menipu dan nafikan perasaan tu semata untuk anak-anak. Once again its not about setia. 

EMPAT:

Ada juga kelompok yang teruskan sesuatu relation tu atas dasar tanggungjawab. kau still pertahankan hubungan tu sebab itu amanah dan tanggungjawab yang kau dah pikul.So you know you start it then you need to complete it. Contoh ringkas, kau dah buat assignment tu dari awal, tapi last minute kau pass kat orang lain suruh siapkan. kau rase??? 

LIMA:

kau still care and need that relation sebab kesian. Ni rare. ahhahahah. pada aku kalau ni aku tak minatla. yang ni simple je. kau kesian that's it. 

ENAM:

Paling mudah. Takut. yang ni malas nak elaborate. faham sendiri la. 

so 6 benda kat atas tu just apart of je.. walhal banyak lagi benda lain kenapa sesuatu relation tu stand of or fall down. Actually no need to cakap pasal setia la..just keep it to yourself. kau je yang tahu kau setia ke tak.  

Tak semestinya bila relation tu hancur sebab tak setia. anda tak semestinya relation tu bertahan sebab setia.  

 Dan 

Tak semestinya orang yang tak setia tu tak sayang dan tak semestinya orang yang setia tu sebab sayang.


Benda ni simple je. tak payah fikir - once you fall - once you down - once you feel hurt. 


Bangun lah balik. Teruskan berjalan. 


Itu yang aku buat. Jatuh? Bangun jela balik. and I'm always tell my self that siapa yang datang dalam hidup aku semuanya sayang kan aku. cuma berapa lama dia akan kekal itu bukan kerja aku. so tak perlu nak pertikai tentang setia. 

okay chow.