Followers

Sunday, December 20, 2015

10 years.

After 10 years.

18.12.2005 - jejak kaki dekat UiTM Jengka.

Mak abah dan pakmat yang tolong hantar.
Sampai dekat dewan pendaftaran abah suruh masuk. Mak nak teman, abah tak bagi.

After daftar. Dapat kunci bilik. Sampai kat kereta nak masuk, abah tanya kenapa nak masuk. Abah suruh angkat barang and cari mana hostel. Abah kate aku dah besar kena berdikari.

Muka mak dah keruh. Tapi tak boleh nak buat apa. Abah kan veto. Air mata dah kat tekak tapi nak menangis depan abah.
Matilanakkk oiii.

Lepas salam semua, aku angkat beg dengan baldi segala. Penuh Kiri kanan dah macam truck barang aku rasa berjalan la terkedek2, tah sapa sapa aku tanya.

First sem, nothing much everything's smooth je.  So memories.

Rupanya dah 10 tahun.
This girls apart of them who are always be with.

Senah,Siti, Zetty, Ain, Junior and Fuzzy....
They are apart if my awesome people..

Love you guys, may Allah always protect our relationship. Indeed.


Saturday, December 19, 2015

aku



December is my month.
Happy birthday me..
Thanks for those who try so hard to feel it with me. Sangat-sangat berterima kasih. Walaupun terpaksa tunggu sampai Aku habis kerja. Terpaksala bagi hadiah jumpa tepi jalan je. Pass dekat housemate. The real fact is thank youuuuuu!

I'm sorry guys. Give me sikit je masa untuk betulkan balik kusut-masai created before. Admit, kerja pukul 8.30 sampai 5 but pukul 9 baru ada kat rumah. Sabtu Aku sebat jugak kerja, sepatutnya sampai pukul 1, Aku rembat sampai pukul 6 ptg. Sorry babes, soon when everything dah susun cantik, we will get our moment.

Anyway still wanna thanks for the cake, dinner treats, scarf, cookies and short trip. And that's why I said Allah love me. Dia ambik satu tapi Dia kekalkan yang lain and siap tambah lagi.

Nothing much, just I hope everything going smooth after this. And slowly I will try to figure and count back all the things given with bless. Ooo Allah, I owe you much. Sometime I forgot You but You still love and care me.

I remembered someone told me.

"Orang yang hebat itu orang yang mengaku salah walaupun timbang taranya masih di langit"

Maksudnya mungkin orang pandang kau teruk, buruk bodoh, jadi kau biar dan benarkan kata mereka, sebab kau tahu the truth is, yang dekat Atas je tahu Dan nampak setiap satu persatu puzzle dalam hidup kau.

Aku dah lali, mungkin dah kebas.
Bila terpusing cerita belakang dalam journey for this 28, ade sikit rase sedu tapi aku cepat-cepat lari balik dalam track. #hahaha.

Just dont regret too much, because all of that things jadikan Aku manusia yang lebih kuat. Keep positive and keep walk.

And I really really know if there's any person who are remember and miss me even we'll never be apart, and maybe never see again. But I know deep inside their heart, they miss me and even ingat pada aku. I know it well. And yes I miss it back. Just i'm learn ada benda yang kita patut simpan dalam hati sendiri.

"Aku tahu dia rindu Aku. Dan Aku tahu, dia tahu yang Aku tahu dia rindu Aku".

"Dia tahu aku rindu dia. Dan Aku tahu dia tahu aku rindu dia".

#haaaamatinakhadamhahaha!

Hey alls. Just these.

If you see ocean and even nature, there you go, my heart will there and i'm always be with you in your heart..


"The waves of the sea, and the fresh of the green nature help me get back to me, and I'm always be there just close your eyes and take a deep breath. I'm always be with."


Drama

Matter 1: Guy.

"You are such cold heart one. Macam ice. Beku"

"You are too busy. Orang lain pun kerja jugak tapi agak-agakla"

"I tak boleh baca what exactly in your mind. Marah ke, suka ke. Kadang I pelik I saja buat you marah tapi you tak marah"

"You memang jenis orang takde perasan ke ape?"

"You ni nak cakap kasar sangat tak, tapi kadang I tengok you ni dull. Tak manja."

And my answers is, pegi mam...well bye

Matter 2 : Still Guy.

"Awak hari ni sy macam penat sikit, sebab tadi pergi hiking, you know sy memang suka and bla bla bla bla, sy kalau bab masuk hutan memang and bla bla bla"

"You ade kawan tak yang sewakan kiosk, I nak sewa la, coz I'm planning on set branches kiosk for my bla bla bla bla"

"you, hari tu ade tanye pasal nak beli rumah kan, kawan I ade bagi info sama harga macam yang you nak, jom jumpe, I ambik you and bla bla bla"

"Awak buat ape, awak saya rindu awak and bla bla bla"

My answer is I don't even care anything just stop la nak tunjuk pandai, and hebat coz the truth is you are nothing guys
Nothing. Orhh, my answer for the last the one is hey F!

Matter 3: friend's Marriage.

Satu. His wife flirt with another guy and they divorced.

My comment :  Siapa kata jadi lelaki semua jahat and perempuan je teraniaya.

Dua. She's a second wife. One day, I saw her status how sick she is when she's got a slut n worst message for how bad she is a s second wife. And she's down.

My comment : the message sender is slut. Yang hantar mesej yang jadi batu api yang laha. My friend even she is second wife, well hello rumah 3 tingkat siap lift tu hasil kerja keras die kot. Aku sendiri tengok macam mana dia berdikari dari satu merangkak sampai sekarang. All she done with her own. She build her own empire. Ingat semua perempuan kawin jadi second wife nak kikis duit laki ke.

Tiga: her husband flirt with another girl. Then get caught. So perang dunia ke lapan mungkin. I'll be her listener. Even she know my past story. And even her husband said it just for fun.

My comment : kadang memang tak tahu ape lagi lelaki nak. There's no one perfect 100%. And if for fun, please hell babe. Hell. Pity of that woman. Kalau perempuan tu sangkut atas effort laki kawan aku ni, and sudden she cannot move. Woahhh hell bro, hell. Perempuan tu akan kene perosak rumah tangga korang and after that she will stuck with my friend's husband and then she will be lefted just like pistachio. Perghhhh! mohon Allah kuatkan bahu perempuan tu.


Empat: kahwin dah 4 tahun tapi belum ada rezeki anak, then f amily masuk campur and ask kawan lelaki Aku kahwin lagi.

My comment : ini kelakar tahap dewa bro. Kelakar. Stupid. Kahkahkahkah!

Lima: his wife too arrogant - angkuh - rude, maki kawan aku tak fikir tempat. Buat shot catch up pun muka macam hape.

My comment: ikat laki kau tambat dekat tiang. Bila time pegi kerja hambat lepas tu time balik kerja panggil balik macam tuan lembu panggil lembu masuk kandang. And one more thing don't simply call my friend bodoh depan kiteorg sebab pada kiteorg ko yang bodoh.


******************

Actually all of this kalau lah aku boleh jawab dekat maklang haritu macam ni kan best... Tapi mak awal awal lagi dah jeling.

Orhh pity me. Terpaksala jawab.

"Takde jodoh lagi la maklang, lagipun nak habis kan study. Takpela kalau jodohnya dah lambat"

Bapakla cliche jawapan skema. Pecah jantung. Siap kene nganjing lagi dengan kakak.

And my conclusion, marriage is something yang pure that no one knows. I don't even think and don't want to talk about it pun. Dulu rase senak bila there's some voice ask but now. Frankly macam dah jadi benda lucu. Lagi lagi bila tengok sekeliling yang belum tentu bahagia pun. So I just believe that if Allah kata "ok girl your turn now" then gotcha then i know that time my heart will open se open open-nya.

And 2016- done plan my mission and yeahh lets rock it - orhh well marriage is beyond of it. Not listed. It will jump if jumped.


Sunday, December 6, 2015

Kopi pasta

apabila rakyat biasa berkata,
habis gundah yg bermaharajalela, dicantas terus membuang bisa.

Inikah keamanan bagimu sang penguasa?

Keamanan dimana asal engkau terus berkuasa dan rakyat terus sengsara.

Kalau betul ini demokrasi,

Teruskan. Teruskan sampai mati.

#amiraminhalim

#pause.

*****
Aku beritahu mak
Aku kata ideology aku dah bercanggah
Penglihatan aku mungkin tak sama dengan pewaris yang lain.
Aku tak boleh paksa hati untuk membenarkan apa yang aku rasa tak kena

Aku tahu Aku degil. Tapi aku tak akan berganjak dari pendirian dan apa yang aku mahu.

Dan mak bilang.

Buatlah.
Tak semua apa yang diwarisi tu betul.

Aku.
Senyum semula.


Dan pendirian aku tetap mengatakan
Politik itu bahana.