Followers

Tuesday, August 19, 2014

nak habaq mai...

dulu kan...
aku rasa aku suka frasa

" Better a lie that draws a smile than the truth that makes a tear"

mungkin sebab dangkal - aku rasa it's okay tipula aku - sebab kalau aku still senyum mean aku still tak tahu.
and aku rasa benda tu better. takpe.. tipula... #kahkahkakah #StupidOldMe

tapi lama-lama aku rasa janggal and benda tu lagi buat aku rasa bebal.
tak boleh - mana boleh macam tu kan.

lagi pulak - back to the basic - diri sendiri pun tak suka kena tipu.
so kenapa kita sendiri nak tipu orang.
plus - aku bukan jenis manusia yang akan simpan pembohongan sampai ke mati.
sekali aku create benda tipu - aku mesti cari jalan macam mana nak berterus terang.
plus aku bukan jenis manusia yang suka and akan berjanji benda yang aku tak mampu buat.
kalau dah janji -  mati ke tak mati ke - kene buat dek non...
aku berani cakap la - sebab aku memang macam tu
sekali aku sebut "aku janji" aku buat dowh - #youknowthat.

sebab tu aku tak faham jenis orang yang suka berjanji kosong
and simply main sumpah ni aku rasa memang ... #naaaaaa (waving hand)

bab menipu ni kan betul weh - selagi tak cakap - or berterus terang
kau ingat hidup tenang ke? tido malam pun aku terkebil kau tahu?
kau dah tipu - dah buat salah - mintak maaf pun tidak
kau ingat nanti dah mati dekat sana tak jumpa ke.
macam mak long aku cakap la - dekat sana nanti - nak berdepan pun dengan Allah sekali weh...
kau ingat kau berdepan dengan guru besar ke? berdepan dengan boss pun nak terkencing bagai. #bahahahha.

sooo let's say boooooo to penipu. yuksss!
lagi mau mengata orang ke? padahal diri sendiri dari mula memang penipu - lepas tu nak marah aku menipu?
#bahahaha. kelaka sangat kau ni - kaji sikit la - aku menipu aku mengaku
kau? ------- haaaa boring...

so aku rasa sekarang ada frasa yang lagi better untuk aku pahat dalam hidup aku.
which -

"what you don't know - won't hurt you"

betul kan? - benda yang aku tak tahu - memang tak akan buat aku rasa apa-apa.
so - get a life.

dulu boleh la - aku kasi muka lagi.
tak pa aih - apa hangpa nak buat.- nak tolong gali lubang kubuq tuk aku pun - takpa.. gali la..
nak kasi tutup apa yang patut hak aku  - tak pa hangpa tutup la..
pada hangpa tak buleh - tak patut - mazhab mana hangpa ikut? 
dok kalu kata nak berubah sekalipun - pi cari kelas agama sana jugak 
pi belajaq hukum hakam agama - nak buat camna. dah memang aku lagi baguih dari hangpa..

oiiii jenglot hangpa tau dak kalu kata kawin sekalipun kan....
suami patut sediakan 3 benda dari segi nafkah zahir (zahir naaaa.cheq tak kata batin saja)

hangpa tau pa dia? makan minum - pakaian - and tempat tinggal.

makan minum - 2 kali sehari
pakaian - 2 kali setahun (hat ni kena hat tutup aurat boh...kalu tak tak mampuih la tanggung dosa sama-sama)
tempat tinggal - yang mampu...
lebih dari tu jatuh sunat dah...
hang pa tau dak benda alah ni? tak tau?
pastu hang kawin pasai pa? seks semata... ka nak lepas diri dari keluarga?
 patut rumahtangga goncang.

masa nak kawin dulu pi kursus nikah dak? 
oh no..no..
dulu zaman sekolah tak belajaq ar benda-benda ni?
patut pun bebai telungkup - bila ada masalah jari meliaq dok tuding kat orang.
huhhh

pastu mula dok kata jangan pandang budak yang sekolah agama
budak yang pakai tudung labuh - baju besaq tu semua baik and bla bla bla..

memang la betul betul pun.. tapi kena ingat la.. 
tapi sekurang nya pakai.
kot kalu kata aku ni pembunuh sekalipun - perogol sekalipun
memang tetap jugak kena pakai lagu tu.

pasai sekolah agama ... tu kena tanya ayah aku la..
pasai ayah aku cikgu - dah dia memang baguih nak bagi aku ada knowledge pasal hal tu.
hat benda tak elok lain tu memang aku yang bodoh pi buat sendiri. 
pastu kenai and terbabit pulak dengan orang yang macam hangpa.. lagi aku jadi dungu.

haaa paham dak konsep dia kat situ.
nampak dak?

haaa lagi satu nak bagi nampak.

dulu aku kata - tak pa.. aku tak kesah
tapi dok still tipu aku - buat aku macam badut - layan aku macam aku ni bodoh sangat.

ni habaq mai cheq:

aku tak pernah dan teringin untuk doakan yang buruk-buruk
tapi aku juga tak mampu untuk doakan yang baik-baik
maka aku serah pada Dia untuk hitung setiap satu persatu kejadian.
dan aku serah pada Dia untuk lunaskan segala balasan yang baik mengikut percaturanNya.
kerana Dia sebaik-baik pengatur dan pemberi peringatan.


aku terbangkan segala rasa supaya tercatat di langit

WALLAHI - ATAS NAMA ALLAH

untuk setiap nilai sen yang dijanjikan dan dinafikan
untuk setiap saat - detik waktu - siang dan malam yang dinafi dan ditutup oleh kalian
untuk setiap kata caci maki dan perbuatan menyakiti aku punya perasaan.
tak mampu lagi aku untuk terus meredha dan menghalalkan.

sehinggalah suatu hari yang Dia bakal tentukan
untuk terbuka nya hati aku memaafkan.
itupu jika ada permintaan.

maaf. 








No comments: