Followers

Sunday, August 31, 2014

nafsu yang bangsat

seronok jadi bintang
takde siapa boleh pegang

tapi

sebenarnya lebih seronok jadi matahari
sebab
takde siapa mampu pandang

-----

kadang-kadang aku risau gak
bila ade benda aku nak cakap or nak share
tak jadi - sebab takut orang cakap aku nak tunjuk baik - tunjuk alim
tapi bile sembang dengan kawan.
they just said that..."ape yang kau nak buat and share yang kau rase baik just proceed"
sebab " itu bukan tunjuk kau ni baik or yang terbaik tapi kau sedang cuba kearah yang lebih baik"
that's it.

dan pada diri aku sendiri pulak.
kadang-kadang ade time rasa nak tergelincir jugak.
semalam kemas-kemas almari
jumpe balik seluar jeans aku.
hitung kira tolak bahagi
dah dekat setahun lebih aku tak pakai seluar jeans
terflash back - dulu punye cerita.
apelah pandangan lelaki durjana bile tengok.
actually seluar jeans perempuan
kalau perasaan beli la size berapa pun,
dekat bahagian peha tu memang akan ketat

#hurm... sigh! stupid of me!

now - bukan tak boleh pakai 
cuma kene cari baju yang labuh la...

then - hari tu kawan ajak pergi karaoke
fikir - alah karaoke je pun.
pergi dengan kawan-kawan perempuan
bukan ade lelaki.
tapi aku rasa macam something.

tepuk hati  sendiri - memang tak salah
cuma ade ketetapian - nya.

susah nak cakap benda-benda macam ni
sebab kita tak nak - tapi mungkin kita akan buat.
so memang tak kuat - memang nak sangat pergi
tapi kat situ la akal kena bertindak cepat.
thanks Allah - finally we end up dengan makan ikan siakap stim.


T_T

macam mana nak kentalkan hati untuk tolak and kawal nafsu yang bangsat tu?

letak tangan kanan dekat dada - tempat hati bersemayam
dan cakap

"INNI AKHAFULLAH"

maksudnya

sesungguhnya aku takutkan ALLAH.

nampak macam poyo
but who care! ini hidup
antara aku dengan Allah.


#off


Saturday, August 30, 2014

Jangan Jatuh.

aku dengar selalu - aku dengar setiap hari
setiap lirik - setiap bait aku semat kuat-kuat
biar langkah kaki aku makin padu

setiap prosa - dia punya nukilan tak pernah buat aku rasa culas
aku sentiasa puas - sentiasa rasa makin semangat.


jangan jatuh! jangan jatuh! jangan jatuh! jangan jatuh!
semua orang memaksa aku terjatuh

dan aku bisikkan pada jiwa aku - yang kulit ini tak akan melepuh

ku biarkan siapa - jutanya berada di belakang telinga ; ku biar saja
aku kata aku takkan jatuh kerana dia 
aku takkan jatuh semata!
semata dia - jangan jatuh-jatuh

-(Fynn Jamal)


TERBANG TUNDUK - (Fynn Jamal)

Bertahanlah, wahai raksa, jangan kau berhenti
Berpautlah, wahai nyawa, ini bukan mimpi
Saksikan dengan jiwa - Rasakan dengan jiwa
Kau sedang tinggi

Jauhnya kau terbang - Siapa sangka? 
Getir yang menghalang tak besar mana
Payah payah semalam
Moga mudah selama

Tiap apa yang mematah tegakmu
Tiap yang menolak - Tiap yang memijak henyak
Biar di belakangmu
Jangan dikenang - Moga dibuang dendam dan sayu

TUHAN
 Jangan KAU izin aku lupa
Jangan KAU biarkan aku mendepang dada
Pasakkan hatiku pada kaki
Paksakan ku tunduk sehingga mati.
 

Tuesday, August 19, 2014

nak habaq mai...

dulu kan...
aku rasa aku suka frasa

" Better a lie that draws a smile than the truth that makes a tear"

mungkin sebab dangkal - aku rasa it's okay tipula aku - sebab kalau aku still senyum mean aku still tak tahu.
and aku rasa benda tu better. takpe.. tipula... #kahkahkakah #StupidOldMe

tapi lama-lama aku rasa janggal and benda tu lagi buat aku rasa bebal.
tak boleh - mana boleh macam tu kan.

lagi pulak - back to the basic - diri sendiri pun tak suka kena tipu.
so kenapa kita sendiri nak tipu orang.
plus - aku bukan jenis manusia yang akan simpan pembohongan sampai ke mati.
sekali aku create benda tipu - aku mesti cari jalan macam mana nak berterus terang.
plus aku bukan jenis manusia yang suka and akan berjanji benda yang aku tak mampu buat.
kalau dah janji -  mati ke tak mati ke - kene buat dek non...
aku berani cakap la - sebab aku memang macam tu
sekali aku sebut "aku janji" aku buat dowh - #youknowthat.

sebab tu aku tak faham jenis orang yang suka berjanji kosong
and simply main sumpah ni aku rasa memang ... #naaaaaa (waving hand)

bab menipu ni kan betul weh - selagi tak cakap - or berterus terang
kau ingat hidup tenang ke? tido malam pun aku terkebil kau tahu?
kau dah tipu - dah buat salah - mintak maaf pun tidak
kau ingat nanti dah mati dekat sana tak jumpa ke.
macam mak long aku cakap la - dekat sana nanti - nak berdepan pun dengan Allah sekali weh...
kau ingat kau berdepan dengan guru besar ke? berdepan dengan boss pun nak terkencing bagai. #bahahahha.

sooo let's say boooooo to penipu. yuksss!
lagi mau mengata orang ke? padahal diri sendiri dari mula memang penipu - lepas tu nak marah aku menipu?
#bahahaha. kelaka sangat kau ni - kaji sikit la - aku menipu aku mengaku
kau? ------- haaaa boring...

so aku rasa sekarang ada frasa yang lagi better untuk aku pahat dalam hidup aku.
which -

"what you don't know - won't hurt you"

betul kan? - benda yang aku tak tahu - memang tak akan buat aku rasa apa-apa.
so - get a life.

dulu boleh la - aku kasi muka lagi.
tak pa aih - apa hangpa nak buat.- nak tolong gali lubang kubuq tuk aku pun - takpa.. gali la..
nak kasi tutup apa yang patut hak aku  - tak pa hangpa tutup la..
pada hangpa tak buleh - tak patut - mazhab mana hangpa ikut? 
dok kalu kata nak berubah sekalipun - pi cari kelas agama sana jugak 
pi belajaq hukum hakam agama - nak buat camna. dah memang aku lagi baguih dari hangpa..

oiiii jenglot hangpa tau dak kalu kata kawin sekalipun kan....
suami patut sediakan 3 benda dari segi nafkah zahir (zahir naaaa.cheq tak kata batin saja)

hangpa tau pa dia? makan minum - pakaian - and tempat tinggal.

makan minum - 2 kali sehari
pakaian - 2 kali setahun (hat ni kena hat tutup aurat boh...kalu tak tak mampuih la tanggung dosa sama-sama)
tempat tinggal - yang mampu...
lebih dari tu jatuh sunat dah...
hang pa tau dak benda alah ni? tak tau?
pastu hang kawin pasai pa? seks semata... ka nak lepas diri dari keluarga?
 patut rumahtangga goncang.

masa nak kawin dulu pi kursus nikah dak? 
oh no..no..
dulu zaman sekolah tak belajaq ar benda-benda ni?
patut pun bebai telungkup - bila ada masalah jari meliaq dok tuding kat orang.
huhhh

pastu mula dok kata jangan pandang budak yang sekolah agama
budak yang pakai tudung labuh - baju besaq tu semua baik and bla bla bla..

memang la betul betul pun.. tapi kena ingat la.. 
tapi sekurang nya pakai.
kot kalu kata aku ni pembunuh sekalipun - perogol sekalipun
memang tetap jugak kena pakai lagu tu.

pasai sekolah agama ... tu kena tanya ayah aku la..
pasai ayah aku cikgu - dah dia memang baguih nak bagi aku ada knowledge pasal hal tu.
hat benda tak elok lain tu memang aku yang bodoh pi buat sendiri. 
pastu kenai and terbabit pulak dengan orang yang macam hangpa.. lagi aku jadi dungu.

haaa paham dak konsep dia kat situ.
nampak dak?

haaa lagi satu nak bagi nampak.

dulu aku kata - tak pa.. aku tak kesah
tapi dok still tipu aku - buat aku macam badut - layan aku macam aku ni bodoh sangat.

ni habaq mai cheq:

aku tak pernah dan teringin untuk doakan yang buruk-buruk
tapi aku juga tak mampu untuk doakan yang baik-baik
maka aku serah pada Dia untuk hitung setiap satu persatu kejadian.
dan aku serah pada Dia untuk lunaskan segala balasan yang baik mengikut percaturanNya.
kerana Dia sebaik-baik pengatur dan pemberi peringatan.


aku terbangkan segala rasa supaya tercatat di langit

WALLAHI - ATAS NAMA ALLAH

untuk setiap nilai sen yang dijanjikan dan dinafikan
untuk setiap saat - detik waktu - siang dan malam yang dinafi dan ditutup oleh kalian
untuk setiap kata caci maki dan perbuatan menyakiti aku punya perasaan.
tak mampu lagi aku untuk terus meredha dan menghalalkan.

sehinggalah suatu hari yang Dia bakal tentukan
untuk terbuka nya hati aku memaafkan.
itupu jika ada permintaan.

maaf. 








Monday, August 18, 2014

pupus

aku pupuskan segala rasa yang berbaki
aku cantas semua rasa yang tertinggal

aku buang jauh cerita yang masih merantai

persamaan kita - kita sama-sama pendosa - sama-sama menipu
tapi beza nya aku dan engkau

aku mengaku di atas setiap hal yang aku lakukan
aku mengaku di atas setiap kata yang aku lafazkan

ini  dalam ini - #tepuk hati sendiri

aku akan buang - dan biar kosong
biar yang berbaki cuma rasa benci yang meninggi

untuk satu kemaafan yang aku beri - dulu
aku tarik semula.
aku simpan kemas - biar hukum alam memutar cerita
setiap perbuatan akan ada pembalasan
dan aku tak akan pernah terlupakan
walau sampai hujung aku punya nafas.


#senyum

#kali ini aku betul-betul pergi.

Allah kirim

Allah masih tak berhenti kirim
orang-orang baru dalam hidup aku.

dan Alhamdulillah
yang baik-baik
yang sayang aku - tak pernah luak.

terima kasih.


 Nini dan Mimi  - bahu kakak akan sentiasa ada untuk adik-adik labuhkan lelah.
Thanks ya Allah - sebab tak pernah putus kirimkan aku orang-orang yang betul-betul ikhlas sayangkan aku

walaupun aku yang selalu bodoh - sebab selalu sayang pada orang yang salah.


Monday, August 11, 2014

aku - sudah



sudah
aku sudah pulang - aku sudah beri semula

sudah
aku sudah mohon - yang baik baik sahaja

Alhamdulillah
mungkin dalam pelbagai cara 
mungkin dalam berbagai tentang

Allah beri kemudahan dan kesenangan
di sebalik kesulitan dan kesedihan

sudah
aku sudah merasa - mungkin tak sepenuhnya
tapi Allah sangat adil
hati makin lapang
maka teruskan rentak kaki
terus mohon yang baik - baik
pada masa yang mendatang

Terima kasih

#senyum



Thursday, August 7, 2014

Just Don't..

#S.M.I.L.E

DON'T mess with me.

if you wanna punch me.. then punch towards me.. don't ask others to do so.
if you wanna point your finger to me.. then point it yours.. don't ask others to do.
if you wanna scratch me... then scratch it by you. don't ask others to do so.

I'm around - I'm here
aku tak pergi mana-mana pun
just straight to me...

#senyum

tak best la ..
kalau ada masalah - ada pertanyaan - ada kegusaran
tentang aku - perihal aku - bersama aku
yang terpaling penting - tanya - beritahu - aku
bukan orang lain - atau suruh orangi lain sampaikan kepada aku.

#senyum lagi.

tak best.. sangat tak best...
aku tak bodoh
untuk bergadoh - bertarik rambut
menjerit maki hamun - atau jumpe bomoh kasi santau - kasi busung..
NO
that's not me..

mak abah aku - memang dah ajar sejak dulu lagi
ada kegusaran - ada kemusykilan maka bertanya
ada kesalahan - ada kesilapan maka mengaku

maka untuk selesai - berbincanglah - bersembang - meluah
jangan bertempik di belakang
jangan menolak dari belakang
jangan berkata di belakang

#senyum lagi

I'm not the old pity aku yang 4 - 5 bulan - yang before.
yang aku sendiri pun tak kenal diri aku macam mana entah
pempuan yang nak sedih je
senyap bila orang kasi tahi.
senyap bila orang tolong gali kubur untuk aku.

ni nak habaq - kak yong dah balik.

ada masalah dengan aku - terus terang.
jangan sakitkan aku - jangan nak baling batu then sembunyi tangan
tak payah..
sebab

KALAU KAU TAK CARI AKU
AKU CARI CARI KAU

tapi bukan untuk bergaduh
sebab aku tak bodoh
konsepnya musyawarah.
faham tak.. berbincang wahai sayang-sayang.

itu sahaja.
umur kita makin bertambah
kita ni makin tua.. bukan muda..
okay...
fikirlah sendiri.


#SMILE AND WALK.


Wednesday, August 6, 2014

aku ingat

aku ingat kau kenal aku
aku ingat kau dah kenal aku
aku ingat kau memang kenal aku
aku ingat kau betul-betul kenal aku

cara aku bergurau kasar
cara aku cemburu khinzir
cara aku tot tet tot tet

hahahaha

tapi itu cuma aku yang ingat
tapi itu cuma aku yang betul-betul ingat

#senyum

makcik sedara jiran paklang aku punya pak ndak punya dua pupu, nama dia Shannon L. Alder, ada cakap.

"If he can't handle you at your worst then he does not deserve you at your best"

haaa paham ke tidok..

#gelak guling






Monday, August 4, 2014

Sometime in life........



Sometimes life gives you two option.

1 : Losing yourself

2 : Losing the one you love

what ever it is. - Don't lose yourself


"Sometimes the wrong choices bring me to the right places"



Saturday, August 2, 2014

support!



Ya Allah ...
Ampunilah dosa kami, dosa kaum muslimin dan muslimat, mukminin dan mukminat.
Satu padu-kan hati mereka dengan kasih sayang.
Perbaikilah segala urusan mereka dan
bantulah mereka melawan musuh-musuh-MU dan musuh-musuh mereka.

Ya Allah ...
Laknatilah orang-orang kafir yang menghalang orang lain menuju ke jalan-MU
dan mreka yang mendustakan para Rasul-MU
dan mereka yang memerangi para kekasih-MU

Ya Allah ...
Pecah belahkan kesatuan mereka, hancur - leburkan kekuatan mereka
dan turunkanlah bencana-MU yang tidak dapat dielak oleh orang-orang yang penuh dengan dosa.

Dengan menyebut nama-Mu ya Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang
Ya Allah sesungguhnya kami memohon perlindungan dan keampunan-MU

Amin Ya Rabb......




MY NAME IS NURSHAFIQAH KORNAIN
I'M FROM MALAYSIA
AND
I SUPPORT GAZA....!