Followers

Thursday, July 24, 2014

jodoh

oh kali ni - aku nak talk talk bout jodoh.
tak panjang sikit je.. sebenarnya jodoh kita ditentukan oleh diri kita sendiri.

maknanya - kalau kita lihat pasangan kita buruk
makanya - sebenarnya kita sendiri tak baik - kita sendiri buruk
pasangan - jodoh adalah cerminan diri kita.

perempuan yang baik untuk lelaki yang baik.
lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.

bukan aku kata . tapi... #fikir.

so sebelum kita nak mengata pasangan kita yang tidak-tidak
terbitkan dalam hati dan otak yang itulah kita sebenarnya.
kita dapat apa yang macam kita.
tahu kenapa aku gatal buat entry pasal jodoh.
pasal - aku terbaca satu ayat...





#senyum - nak jadi baik bukan hanya tunggu.
tapi bergerak dan berusaha ke arah itu.

bukan tak ada orang yang kita harap dan mahukan 
kan? - tapi follow ape Ustaz Haron Din cakap ni.
In Sha Allah - Allah dekat atas sana... Maha Mendengar. 






oiii - aku nak hang boleh?
tapi aku takmau mintak-mintak kat hang dah
aku takmau catat nama hang kat sini dah.
biaq pi nama hang ada kat atas langit sana.
kalau kata memang jodoh aku dengan hang  - ada la
kalau takda - aku harap dia lagi baguih and baik dari hang.
haahahha

hang bukan tak baik - hang baik.
tapi mungkin jodoh takdak.


ecececeh!

# noted.

sebenarnya



sebenarnya

aku bersungguh - sungguh bila aku kata aku nak

punya sebuah bilik - punya sebuah ruang

untuk aku tempatkan buku-buku yang aku punya.

sungguh aku mahu begini

sungguh aku mahu buka pintu

mata - lihat , hidung - bau

dari setiap helaian kertas - tenangnya.

sungguh aku mahu - punya ruang yang sarat dengan buku-buku tersusun.


mohon ya Allah - kabulkan.


#Terima kasih




Wednesday, July 23, 2014

fasa baru


terkadang kita perlu menyepi 
untuk mencari kembali kekuatan diri yang telah hilang.

terkadang kita perlu menyepi
untuk mencari ketenangan  hati

terkadang kita perlu menyepi
untuk kebaikan diri sendiri


#senyum sikit.


first tarikh aku open blog ni masa tahun 2009 - 4 december.
sehari lepas birthday aku. 


#senyum lagi

and now - today.
aku tekad untuk delete semua yang aku rasa tak perlu untuk aku ingat - waktu kan bergerak ke depan. itu semua bukti - bukti kejahilan 


"banyakkan saksi kebaikan - kurangkan bukti kejahilan walaupun sebatang tiang"

cuma ada la juga entry-entry yang aku tak delete. 
all the memory with kawan-kawan. then some phrase yang aku nak simpan. 

yang lain - tak de sebab pun untuk aku simpan and.. sayang..
yes memang sayang - blog ni memang aku sayang sangat!

tapi aku ade dengar yang kekuatan dan kebaikan tu adalah apabila kita buat sesuatu pada waktu kita berat untuk lakukan. 

and i choose that. 



kata-kata yang membuat aku kagum:


"Aku memaafkan supaya aku tenang"

"Aku melupakan supaya aku tersenyum"

"Aku diam kerana aku tidak ingin berdebat"

"Aku abaikan kerana ada yang patut dilayani"

"Aku sabar kerana keyakinanku kepada Allah tanpa batas"




#masih senyum dan akan terus senyum