Followers

Monday, December 29, 2014

debak

2612 - seharusnya 12 purnama cerita nya. 

********

kalau bisa dipadam dari kalendar
maka aku mahu tapi ledani hari
maka aku harus berdepan
mengunyah segala cerita

kumpul kekuatan dikit demi dikit
kalau pun cuma aku yang teringat
maknanya dangkal yang direbus kian pekat.

curhat ini - ketegangan ini
tak akan mampu difaham
kerana debak rasa itu  di sini.. 
aku punya hati

"ini jalan yang u pilih"
"u tak sabar,  ikut hati"

dan segala macam tohmah
tak mengapa - kerana semua manusia bermain dengan istilah - suatu hari.

percayalah - kalaupun kalian berdiri diatas para yang sedang aku pijak
kalian tak akan mampu mengimbangi diri. lantas dan lalu apakah hak kalian untuk berkata-kedangkalan aku dan ketidaksabaran punca segala.

aku diajak berperang bersama
aku dijanji kebersamaan dalam berjuang
tidak akan terlepas genggaman tangan untuk berpaut. maka aku bersedia
dengan kekuda dan baju kebal tanpa senjata.
tiba detik-tika petir guruh berdentum.
kilat sabung menyabung.
tangan yang menggenggam hilang
bayang juga hilang
kita sudah di medan perang sayang.
tapi yang tinggal cuma aku.
mana si pemberi janji? hilang tanpa bau
hilang tanpa berita.

maka aku masih berjuang bermatian
tapi cuma aku. sendiri.

maka sekarang kalian Jawab kan untuk aku.
lantas untuk apa yang aku perjuangkan
kalau yang Luka yang lumpuh aku yang rawat sendiri.

Dan sipemberi janji dengan senang hati
kecapi kehidupan yang diimpi telah diberi
**************

hey,  look..
I'm only in this age..
but look
apa yang aku depani
maka Jawab kalau kau yang berpijak
di atas para yang aku sedang berdiri
apakah kau mampu mengimbangi diri?

lihat apa yang kau temui sekarang?
lihat kebahagiaan apa yang kau kecapi sekarang?

once- cuma sekali Sahaja.
tak pernah ke kau terpaling kebelakang
saat kau yang datang - bukan aku
saat kau yang mencari - bukan aku
saat kau yang berjanji - bukan aku
saat aku betul betul menarik tangan
untuk pegi tapi kau menahan
1001 keyakinan kau pasak
apakah kau lupa?

ye sudah. dia sudah lupa.
sebab apa yang dia mimpi dan mahu dan harapkan sudah terlukis dan miliki.

lantas apa guna lagi boneka seperti aku.

"babe.. kau anggap jela Tuhan hantar kau sentuh hidup diorang,  kau goncang untuk diorang betulkan semula apa yang mungkin diorang terlepas pandang"

.... dengan pertaruhkan hidup aku? dengan caci maki, tempik hina yang aku dapat? ....

"Dugaan yang dahsyat pun ada janji Bahagia yang hebat, cuma belum smpai masa"

*anggukan kepala*

baiklah

Ya Tuhan..
diusia begini-kalau ini yang harus
maka aku mohon kukuhkan keseimbangan aku.

atau

ya Tuhan - kau gantikanlah hati ini
dengan yang baru.
atau mungkin kau bekukan ia
dari sebarang rasa yang memungkinkan
aku untuk kecewa kali ketiga.
sungguh aku xmahu.  maka kau hapus kan seketika segala debak rasa.

kalau aku cuma boneka
yang hadir dalam hidup mereka
sebagai penggoncang supaya mereka terkesan dan mula mencipta Bahagia.
maka cukupla untuk yang ini Sahaja.

Dan aku sujud mohon
hentikan setiap rindu yang kau salur
dalam setiap nafas aku setiap hari.

rindu ini umpama
kau baling satu bola tennis pada dinding yang keras dan kemudian ia lantun semula pada kau.

sakit bukan?

Tuesday, December 2, 2014

sumpah

mood hari ini sedikit kucar
maka aku bertahankan jiwa
dengan mengunyah sendiri aksara

ini lagu ini - ini lirik ini
yang aku kepalkan
menjadi dinding kepung
untuk hati jiwa dan rasa
yang berkali terdera
oleh dia si penipu cinta
orang yang sama.

****************************
by: find jamal.

Bertahanlah, wahai raksa, jangan kau terhenti
Berpautlah, wahai nyawa, ini bukan mimpi
Saksikan dengan mata
Rasakan dengan jiwa
Kau sedang tinggi

Jauhnya kau terbang
Siapa sangka?
Getir yang menghalang tak besar mana

Payah payah semalam
Moga mudah selama

Tiap apa yang mematah tegakmu
Tiap yang menolak
Tiap yang memijak-henyak
Biar di belakangmu

Jangan dikenang
Moga dibuang dendam dan sayu

Tuhan
Jangan kau izin aku lupa
Jangan kau biarkan aku mendepang dada
Pasakkan hatiku pada kaki
Paksakan ku tunduk sehingga mati

************************************

sumpah aku rindu
rindu pada bayang si penipu
yang hilang.

bak kata sahabat.

"rasa rindu tu boleh bikin seseorang jadi sawan. kerna bila kala rasa datang tiba tiba. maka percayalah rasa akan pergi tanpa kau sedar.
maka kau harus bertahan dan sedaya melawan.
apatah lagi kau pernah memilikinya dan kau pulangkan semula tanpa sebenar kau rela.. 
ingat satu ayat,  mungkin kau tak dibersamakan dengan dia walau seribu kali namanya kau titip dalam doa sebab kau akan dibersama dengan seseorang yang sejuta kali menyebut nama kau dalam doanya"..

Jangan dikejar bayang bayang
sebab ia tak mungkin bisa digapai.
Jangan bahagia pada redup malam
sebab musuh sentiasa menghukum ketika redup.
Jangan dibenci terik mentari
sebab tanaman subur bersama cahaya.

satu saat bila mana kau mula merasa rindu yang kau tinggalkan tanpa beria.
saat itu aku sudah jauh.  Dan aku tinggalkan rasa rindu yg kau berikan.

cukup aku tak mahu simpan ia lagi.
cukup aku tak mahu baja ia lagi.
sebab
yang terus tertipu cuma aku.

#noted

Monday, November 24, 2014

gathering

We meet up for a small gathering..

ni je yang terkumpul..
lots of love

finally.. ummi dapat jumpe dhuha..  lepas ni kite tunggu anak Ibu Fairus pulak erh hehehehe..  the way how ummi sayang your mama,  macam tu jugak ummi sayang dhuha..

ummi and Ibu will always love you darling.. 
1st pic :dekat intekma with our lovely lecturer - 2011
2nd pic : dekat mid with our lovely daughter. Nur dhuha-nama yang ringkas tp besar maknanya. - 2014
dulu.... us.. student's life
sekarang

Thursday, November 13, 2014

Orang kata nak lupa

Orang kata kalau nak lupa

Sesuatu perkara
Sesuatu benda

Kita kena hadapi
Kita kene berdepan

Contoh ada satu tempat
Contoh ada satu kejadian

Maka kita pergi lagi
Untuk bikin lagi kejadian baru

Yang lebih sempurna
Yang lebih molek.

Haaa begitulah ceritanya

#kfc seksyen 2...




Wednesday, November 12, 2014

Resah.

Dari pagi.

Hati gelisah
Hati resah
Semuanya gundah

Macam ada yang tak kena

Ada satu macam rasa

Nak ditulis tapi tak tercatat
Nak diluah tapi tak tersuara
Nak di lukis tapi tak terzahir.

Apakah rasa ini
Apakah gundah ini

Bisik pada bayu mohon bawakan segala rasa bersalut doa
Mohon supaya diperkenan.

Ya Tuhan
Semoga semua manusia yang aku sayang

Dalam keadaan baik baik saja.
Dalam keadaan aman damai sentiasa

Jagakan mereka untuk aku.

#terasarindu
#resah

#semoga apa-apa, dan siapa-siapa serta dimana sahaja akan baik baik hendaknya.

#mohonhatitenang-lelaplah.

Saturday, November 8, 2014

nilai

Badan kalau busuk
boleh pakai minyak Wangi

Mulut kalau busuk
boleh pakai ubat gigi

Pakaian kalau Kotor
boleh pakai sabun
siap boleh tambah softlan segala

Tapi kalau
Hati busuk - Hati kotor

Terjunlah dalam kolam minyak wangi
Mandilah dengan setempayan pewangi
Mana mau jadinya dia.

Sentiasa mau tuduh bukan-bukan
Sentiasa mau serkap jarang orang punya jalan
Seolah-olah orang lain tak ada masa depan untuk curi dia punya kehidupan
Padahal dia pun pemusnah orang lain
punya hidup-siap tolong pacak batu nisan

Letih melayan
Sentiasa ambik bayang orang lain
Lepas tu banding dengan bayang sendiri
Kemudian rasa bayang sendiri
Lebih bagus - Lebih mulia
Tak sedar warna bayang manusia
Semua sama.

Betul la-usia kalau setengah abad
Tapi kalau perangai dan hati
still macam tu
Memang payah nak betulkan
Sebab-dah sebati dengan kehidupan
Nak ubah? Doa banyak2 tunggu
Keajaiban.

Nak tahu siapa dan macam mana
Sebenarnya diri kita?
Tengok masa kita tengah sendiri
Tengok macam mana kita berfikir
Tengok macam mana kitasa

So? Diri sendiri yang lebih kenal diri sendiri sebenarnya.

Jangan tengok hidup orang lain lepas tu banding dengan hidup awak - rasa hidup awak lagi bagus dan hidup orang lain tak.
Itu sangat "pathetic".

Nak banding jugak? Silakan.
Memang saya tak ada apa-apa sekarang.
Jadi?
Ya memang betul awak lebih hebat
Sebab masa awak seusia saya
Awak dah ada keluarga-anak-harta segala.
Jadi?

Apa yang kita ada berbeza-beza. Semasa usia awak 20an mungkin awak begitu begini. Tetapi Allah aturkan ketika saya 20an saya akan begini begitu.. 

Tak apalah - semoga bila kala saya di usia awak Sekarang, saya juga dah punya semua.

Saya masih ada masa lagi untuk sampai.         Semoga Dia perkenan. Dan semoga jugak saya tak bongkak dan angkuh dengan kehidupan. Takut takut bila Dia beri ujian, saya buntu dan silap pilih jalan penyelesaian.

Saya taknak terlupa bahawa apa yang kita punya bukannya kita punya yang hak

Bila bila masa boleh kene ambik
Walau bagaimana cara.

Itukan perjanjian kita dengan tuhan
Masa 3bulan lagi dalam kandungan
Masa tu kita janji akan terima segala ketentuan.
Then Allah perintah malaikat tiupkan roh-masa tula qada dan qadar kita diiringkan.
Kita lahir kedunia dah bawak buku amalan dengan buku takdir kehidupan
Masa tu depan tuhan dah janji untuk terima - tapi bila di dunia?
Lupa?- Allah panggil balik
Dia sentuh dengan ujian

Lepas tu? Sendiri mahu ingat
Sendiri mahu tahu
Sebab sendiri punya perangai.

*******************************

Kan dah ckp kalau tak percaya dengan pasangan
Jangan bagi keluar
Ikat dekat tangga pasang CCTV 24jam
Haishhhh.....
Kalau dah Allah kata ya
Kot tak jadi dengan aku
Dengan orang lain pun boleh.

#talktomyhand.

#skrol dekat fb lepas tu nampak yang ni.

#Hidup ni roda - hidup ni macam lautan
Kejap dekat atas kejap dekat bawah.
Hidup ni ada pasang surut. Yang penting
Kene sentiasa terima apa yang Dia dah tentukan. Kita memg boleh betulkan, tapi bukan dengan cara menganiaya orang lain punya kehidupan. Dan hidup pun jangan selalu rasa diri teraniaya.. Selalu usaha untuk penambah baikkan. Baik untuk diri atau hidup.

Sekadar gambar - tak semestinya lelaki
Kadang perempuan pun boleh..
 


Wednesday, November 5, 2014

Its about yeayy - makasih hang

Walaupun bukan fossil
Walaupun bukan guess

Yang ini juga bikin gua rasa

Hip hip horreeyyy...

Hang terima Kasih sangat baq hang
Hehehehehe.

#tidolena...  #senyum

Thursday, October 23, 2014

sugar-gula

Kalaulah warna warna ini
Sejenis gula gulaan
Kan seronok..

#muscle probs..

Gila ganaih hang Lena Kak yong oi.. Sampai nak patah leheaq..

Jammzzzzz

ok tgh nak lelap
Member wasap bgi link..
*********
scroll punye scroll phone
leher makin sakit -dah balik urut pun sakit lagi..mule la teringat tangan mak..

Ok cerita pasal link - tu link pasal jam murah..sbb aku ade ckp nk beli jam..
Aku mmg cenggini..Bila aku dah mula nak - Maknanye aku nak la..

Aku Jenis org yang susah nk pakai jam
Tapi bila aku dah pakai
Aku pakai sungguh2 sampai susah nak tanggal.
Kadang sampai tidor pun pakai jam.
#hahahaha ok xlawak.

Ade 2 jam yang aku paling sayang .

1. Jam Rolex abah yang bagi.. Masa tu abah balik dr oversea. Silap aku, dekat asrama.. Lepas ambik wudhu aku tlupa.. Datang balik dah hilang.. memang menangis.. Then berapa lama aku xpakai jam.

2. Jam cap kedai murah hahhah.. Xingat jenis apa..kawan bagi.. Aku pakai sampaila jam tu pecah.. Then sampai Sekarang aku xpakai.

Aku mmg bkn jenis tengok harga or brand ape.. Honestly aku x sggup nk berabis smpai beratus gabak untuk jam, baju or accessories.. Tpi untuk bahan bacaan.. Ok let's goooo.. Hahaha

Aku dah spot jam dkt page tu tp bulan ni kene hold dulu.. Kumpul duit sikit baru bleh beli.

Ok seriously.. Mmg mcm yg abah bgi..tpi ni guess.. Abah bg rolex.

Cume aku dah terminat dekat jam yang bawah 
ni... Cume xnaklaa yg couple punyee.. Dh kejadah.. 

Then helloo whello harga dia xdela sampi beratus riban.. Thanks laa nurul bg link erh..
Ok lets dreamm first.

Wednesday, October 22, 2014

Deep in valley

Cuti..?
Serupa x cuti..

Then hari ni pegi mall cari barg sikit then masuk kedai buku.. Honestly lama sungguh x reward diri sendiri..

Lama sungguh tak beli buku...

Ok let's zzzzz esok keje...

#pecahotak..

Monday, October 20, 2014

Rasa tu

Rasa tu dah ada
Rasa tu dah dalam
Rasa tu dah sangat

#rindu

#kene kuat

Saturday, October 18, 2014

rindu jauh-jauh

rindu jauh-jauh
tapi mohon tak diperasankan

rindu jauh-jauh
macam ganang nampak dikejauhan

rindu jauh-jauh
semoga rasa ditenteramkan

*****************

ada kawan cakap :

"kau kene betul-betul buang rasa rindu and rasa sayang kau dekat enchek (bkn nama sebenar).. Sbb itu semua xberbaloi, balik- balik kau yg perasan dan sakit sorang2.. Tapi untuk hal tu kau kene ade orang yg baru utk kau alihkan rasa tu.. Kalau tak sampai bila bila kau kene tipu and perasan sorang"

******** ok stop thinking and start drivin'.

Monday, October 13, 2014

senyum panjang-panjang

senyum panjang-panjang
jangan kasik lepas
nanti orang tengok
kena sayang ketat-ketat

Mbahahahaha.....

ni fakta??  ehh tidaklah...
Kebetulan kot....

Ok let's zzzZzzzZzzzz


aku pilih

Bismi ALLAH - Ar-rahman Ar-rahim....

This morning I choose to be that...

Moga Allah perkenankan...

Aamiinn...

Saturday, October 11, 2014

kutip hari-hari

macam biasa
kutip sini sikit - kutip sana sikit
kata-kata semangat-lirik lagu pun
ambik ikat ketat-ketat dekat hati
untuk topang diri

tepuk bahu sendiri dan cakap

"jangan nangis lagi - jangan jatuh lagi"

bibir ukir senyum dan cakap

"Bangga-lah kamu duhai diri kerana apa yang kamu lalui menjadikan siapa kamu hari ini.. - di sebalik kesulitan kan ada kemudahan"

*************************************

matahari bangunlah indahkan hari ini
engkau perlu hidupkan semula mimpi kami...

matahari bangkitlah indahkan hari ini
engkau perlu hidupkan semula cinta kami

lupakan kisah kisah yang terjadi
Mengharap sinar sinaran darimu

yang dungu

Gadis itu bilang dia mahu pergi
Gadis itu bilang dia mahu lepas
Gadis itu bilang dia mahu lupakan

Tapi bila si pencuri itu masih datang
Bersama
Kata kata yang dulu - yang sama
Yang bikin hati gadis menjerat

Lalu
Gadis tetap percaya kembali
Lalu
Gadis tetap menuai kembali

Tapi gadis tahu
Yang dihambur yang diberi
Semua palsu belaka
Tapi gadis masih tetap terima

Kenapa-mengapa??

Cuma satu...
Gadis itu yang dungu.

Pencuri sedang teruskan hidup bahagia
Tapi pencuri masih mahu menipu gadis.

Dan

Gadis masih tetap dungu kerana percaya...

Wednesday, September 24, 2014

weekend

Nothing for this week
cume lepak and stay dekat seri pacific
kebetulan kawan ada event dekat situ

Then ahad shoot balik kampung ...

Isnin kerja... macam gitula jela...


malam - takde ape nak buat - nak keluar hangout ..... "Memanggg takkk arrrrr"
so tengok tv and tidoqqqqqq ----



Thisss cute little pie yang shomelll loteee 
sangat agressiveeee! fantastic... her name - Hani Dzulaikha... 
comel bangat ini budak... 



ok noted - pen off..

Saturday, September 20, 2014

mandat

Dulu
mak dengan anak
bagi aku award - Betina Sundal

Sekarang
dia sendiri
bagi aku award - Perempuan Murah

just because - aku pergi holiday dengan kawan - 4 lelaki - 3 perempuan.
dekat mana murahnya? kalau kata aku nak sebilik lelaki perempuan - berpasangan pun
mana cukupnya - sorang lagi lelaki nak campak mana? - Jaga pintu?

then - kalau itu satu tuduhan - bukan ke dah jadi fitnah. - aku tak lah sedangkal itu
kot kalau kata orang jenis aku ni tak pandai jaga maruah - tapi aku tetap manusia yang menjaga reputasi

Dia kata aku murah - nak tersentap jugak sebenarnya. - tapi sudah lah - jangan sakitkan kepala dengan hati

mungkin murah lah kot - tu pasal aku boleh jatuh dalam kehidupan dia.

he's the second lelaki yang memang bagi aku impak yang besar dalam hidup - paling besar
he's the second lelaki yang bagi aku betul - betul pengalaman dan sakit yang paling dalam
he's the second lelaki yang memang betul-betul buat aku rasa aku sayang gila (ayat sekolah rendah!)

then dia jugak lelaki kedua yang tumbuk cincang lumat hati aku
and lelaki kedua yang mungkir janji konon nak jaga aku - and akan selalu ada dengan aku

 #SENYUM  and tarik nafas dalam-dalam

so dia rasa - aku nak spend and start balik hidup aku untuk rasa kali ketiga ke? for the third time?

hahahahah - maaf aku serik! - frankly speak, I'm bit traumatised nak bukak hati to fall in love again.
now what suppose I do - just focusing on my future - my career - my study -  my family, lagi-lagi mak..
the rest let Allah handle it.

Betina Sundal + Perempuan Murah

terpulanglah..ape pun terima kasih untuk anugerah tu

mungkin keluarga dia maksum -
dari mak - turun ke anak-anak - sampai ke dia sendiri
Dapat mandat dari Tuhan - untuk judge dan award-kan manusia lain
nanti mati tak dihitung pun  -  naik buroq terus masuk syurga.



"Allah tidak menemukan kita dengan orang yang salah - melainkan dengan wujudnya hikmah - tapi yang salah itu selalu dicari oleh manusia sendiri - dan lebih lantangnya - manusia lain selalu menyalahkan manusia lain tanpa mahu melihat kecelakaan dari diri sendiri. "

"Selalu terlupa apa yang kita tuai hari ini, esok kita akan dapat hasilnya 
jadi kenapa disalahkan tuaian orang lain"

" Kapal sendiri karam tak mahu tampal - bila orang lain cuba tampal - di sepak terajang digali kan kubur sebelum mati " 


bumi ni bulat pastu dia berpusing-pusing
tu je nak bagi tahu..


Thursday, September 18, 2014

cuti without plan!




-time yang paling aku suka bila pergi bercuti 
tempat yang ada pantai untuk tengok matahari terbenam-

cuti sehari je...
tapi - aku ? #heehehhehehe....

dah ade orang beria-ia nak support head to toe...
pergi jela...

finally - its a deep deep sunset....
and I really love the nature - the creation - macam kanvas kan?
macam lukisan - and when you see all of this - segala benda tok nenek dalam kepala kau yang memberat terbang - hilang.

aku cuit sikit lirik lagu ni. - tapi yang versi melayu punye la.. sebab macam sampai sikit.. #kehehkeh

kini dapatku lihat jelas dari kejauhan
ketakutan terpendam telah dapat ku lepaskan
di atas kedinginan ku bernyawa lagi
kisah silam ku lepaskan tak mungkin ku sesali


okay...... tidoooooo! esok kene kejeee
ohhh myy bile dah cuti ni, malas gile nak masuk keje..

buttt... tak keje poket kempis la oiii heheehe!




p/s : aku still percaya... disetiap kesulitan Allah akan hadirkan kemudahan dan kesenangan dan kebahagiaan... in sha Allah... Aaaminnnnn

Sunday, September 14, 2014

cerita tentang K.E.S.A.Y.A.N.G.A.N

this girl - her name is Nik Fairus
macam mana aku kenal dia - tahun 2010...... started there...

first , daftar diri dekat puncak perdana untuk degree - without my parents
all the things buat sendiri - nampak tak macam mana kendiri nya aku - kene la berdikari sikit
bukan abah dengan mak tak nak datang - tapi pada aku what for? nak suruh diorang duduk tunggu - lebih baik biar diorang stay dekat rumah - selesa.. cukup masa - aku bawak balik certificate tu..

masa tu yang temankan aku cuma yana and satu tongkat untuk topang aku berjalan
mase tu aku still dalam tempoh recovery lagi. - pegi daftar - dengan tangan sebelah kepit tongkat - jalan pun terhencot-hencot lagi angkat beg - baldi segala - masuk bilik dekat kolej - masa tu orang pertama aku kenal adalah fiza - aku dengan fiza - kiteorang satu rumah - lepas daftar - aku terus cabut lepak dekat bilik kawan aku time diploma - mase tu diorang semua dah sem 3 and 4 dekat puncak alam.

Dalam kelas - aku duduk hujung sini - fairus duduk hujung sana - bayangkan dari jauh kiteorang bersalam - pasal mase tu dah tau akan satu kelas - tu la start jadi rapat - then course aku tak boleh open class - sebab tak ramai...so kiteorang kene join course induk - so dari situ kiteorang bergabung dengan fiza - mase tu frust sikit - tapi its like challenge for us then Alhamdulillah - finally we finished it!

ape aku boleh describe kan dia ni.

she's like my sister - aku tak de adik - jadi ini pun salah seorang adik aku - adik yang kalau orang buat dia sakit and marah - aku jugak akan rasa benda yang sama - for those yang tak kenal dia - or first time tengok dia - mesti ingat dia ni kerek - sombong and garang. - kerek and sombong tu - aku 100% tak setuju - tapi garang... yes! hahahahah

btw - fairus and fiza - dah macam bahu kanan and kiri aku. - sayang? for sure - can't denied it. - bergaduh - masam muka - tak bercakap  - tu semua memang ada - tapi frankly speak - bila itu jadi benda tak boleh bohong - aku rasa hati aku jadi kosong - macam ada benda tak kena.

lagi-lagi bila dah kerja sekarang - masing masing ada responsibility sendiri - kadang berbulan tak contact.

but trust me adik - I'll never lupakan awak - bila teringat zaman-zaman belajar. how we spend our day - night - moments.. banyak sangat memory. and yes I'm start crying - banyak keje gile kiteorang buat sama-sama.

bila time main-main - memang main sungguh-sungguh. - tapi bila bab belajar - sumpah tak tipu . there's no more play. - aku berani akui fairus punya otak lagi power. antara aku fiza and fairus. - fairus punya markah selalu lebih tinggi dari kiteorang - cemburu ada. - tapi tu tak pernah buat kiteorang putus kawan.

dulu bayangkan tengah lepak -lepak dekat bawah kolej tiba-tiba rasa nak pergi melaka pukul 8 malam berdesup pegi melaka dari shah alam. pergi sana just nak karaoke sahaja! GILE KE TIDAK?
lepas tu terus lepak kat pantai klebang - we spend our nite together dengan fiza, balqis, jie and the rest - pastu berdesup balik kolej sebab ade kelas  pagi hahahah. masuk kelas mata semua macam panda. hahahaha balik kelas - semua bantai tido...bile time nak ponteng kelas - masing-masing pakat - kelas ni sape yang ponteng - kelas lagi satu sape yang ponteng - sebab taknak nampak sangat berpakat.

then macam mana aku - fairus - fiza start our small business - jual tudung - bukak booth dekat kolej.
pergi bilik ke bilik jual tudung - then photoshoot untuk tudung sendiri hahahahah - kiteorang 3-3 ada expertise sendiri - bab akaun sebenarnye fairus power - bab marketing - berani nak jual-jual panggil orang segala fiza - aku? hahahah - bab idea and creativity tu aku kot - nak buat logo niaga - buat kad - decoration booth bagai.. hahah erkkk? #angkatbakulke? hahahah

owhhh gossshhh!!!

dulu penah berangan bila kiteorang kawin - nak beli rumah dekat-dekat. sebelah sebelah - but yes, itu kan cuma angan-angan. bile cerita bab perhubungan dan perkahwinan - setiap dari kami ada cerita sendiri.
dan setiap dari kami akan jadi pendengar setia dan tempat curhat.

aku memang beruntung - sebab macam yang selalu aku sebut - Allah selalu hadirkan aku orang-orang yang sangat sayangkan aku - kawan-kawan yang selalu akan ada dengan aku bila aku dihentam - diherdik - dihina segala.

dan yes - fairus salah seorangnya - bila aku sedih - dia pun menangis - sebab tu aku gelar dia ni hati tisu.
antara dia dengan fiza sebenarnya dia ni lagi garang - tapi hati dia lagi mudah tersentuh dari fiza - I mean, in term of ketisuannya la hahahah! .- Jatuh bangun aku  semua dia pun nampak - menangisnya aku - meraung nya aku - depan dia dulu aku lepas semula - sampai satu hari aku rasa malu nak menangis lagi -

Adik - perasan tak sekarang kakak dah jarang menangis - lagi kalau bab relation - love and bla bla bla - awak tahu kan maksud kakak.

you know why? - sebab kakak sendiri rasa dah cukup la nak menangis untuk benda yang kakak sendiri tak tahu berbaloi ke untuk masa depan kakak. and yes bila kakak sendiri ingat the way how you and fiza protect me from all of the rubbish thing - paling kakak ingat sangat macam mana keadaan dekat KFC seksyen 2 dulu kan -  itu cukup buat kakak nak peluk awak kuat-kuat. Mungkin orang tak faham awak  dan akan kate awak yang start - tapi kakak tahu awak cuma nak protect kakak and nak stop kan conversation yang mungkin boleh berlarutan sampai 1 - 2 pagi...

sampai la awak sendiri pun kene maki - dari tangga atas KFC tu kita kene maki - sampai la kite keluar dari KFC. yes finally kita dapat perkataan BS tu "Betina Sundal" - hahahah bile kakak ingat sendiri, kakak akan senyum - tapi kakak tak tahu perkataan BS tu untuk awak atau kakak - kakak harap untuk kakak - dan bukan untuk awak. kalau untuk awak, I'm sorry my dear, because of me - you need to bring it on - masuk dalam kereta - awak peluk kakak mase kakak tengah meraung.. hahahahah... all of those dah jadi sejarah dik - now I'm promise you, that I'll never let all of those thing yang lepas sekat hidup kakak lagi - trust me, I'm free now - and I'm ready to rocks my life again.. yeahhhh yeahhhhh

kak yong finally back kan.. hahahhaha

ok stop - kalau nak cerita bab memory memang takkan habis.

actually.... 13 september 2014 adalah hari paling bersejarah untuk dia
dan aku sangat terkesan sebab tak boleh hadirkan diri

thousand regret and guilty  - lucky sebelum dia balik kampung hari tu - sempat juga spend time dengan dia sebelum dia berubah status.









TO MY ADIK SAYANG - NIK FAIRUS NIK AHMAD FUAD
KAKAK WISH YOU SELAMAT PENGANTIN BARU 
SEMOGA WAN AKAN JAGA AWAK DENGAN BAIK AND KEKAL SAMPAI JANNAH
BAHU KAKAK TETAP ADA UNTUK AWAK SANDARKAN PENAT AND LELAH AWAK
DULU KAKAK SELALU CAKAP SAYANG AWAK KETAT-KETAT KAN
SEKARANG KAKAK TAMBAH - SAYANG AWAK KETAT-KETAT
SIAP IKAT FULL KASI MATI.
HAHAHAHAH!

LOVE YOU SAYANG.   




Lots of love : Kakak

Sunday, August 31, 2014

nafsu yang bangsat

seronok jadi bintang
takde siapa boleh pegang

tapi

sebenarnya lebih seronok jadi matahari
sebab
takde siapa mampu pandang

-----

kadang-kadang aku risau gak
bila ade benda aku nak cakap or nak share
tak jadi - sebab takut orang cakap aku nak tunjuk baik - tunjuk alim
tapi bile sembang dengan kawan.
they just said that..."ape yang kau nak buat and share yang kau rase baik just proceed"
sebab " itu bukan tunjuk kau ni baik or yang terbaik tapi kau sedang cuba kearah yang lebih baik"
that's it.

dan pada diri aku sendiri pulak.
kadang-kadang ade time rasa nak tergelincir jugak.
semalam kemas-kemas almari
jumpe balik seluar jeans aku.
hitung kira tolak bahagi
dah dekat setahun lebih aku tak pakai seluar jeans
terflash back - dulu punye cerita.
apelah pandangan lelaki durjana bile tengok.
actually seluar jeans perempuan
kalau perasaan beli la size berapa pun,
dekat bahagian peha tu memang akan ketat

#hurm... sigh! stupid of me!

now - bukan tak boleh pakai 
cuma kene cari baju yang labuh la...

then - hari tu kawan ajak pergi karaoke
fikir - alah karaoke je pun.
pergi dengan kawan-kawan perempuan
bukan ade lelaki.
tapi aku rasa macam something.

tepuk hati  sendiri - memang tak salah
cuma ade ketetapian - nya.

susah nak cakap benda-benda macam ni
sebab kita tak nak - tapi mungkin kita akan buat.
so memang tak kuat - memang nak sangat pergi
tapi kat situ la akal kena bertindak cepat.
thanks Allah - finally we end up dengan makan ikan siakap stim.


T_T

macam mana nak kentalkan hati untuk tolak and kawal nafsu yang bangsat tu?

letak tangan kanan dekat dada - tempat hati bersemayam
dan cakap

"INNI AKHAFULLAH"

maksudnya

sesungguhnya aku takutkan ALLAH.

nampak macam poyo
but who care! ini hidup
antara aku dengan Allah.


#off


Saturday, August 30, 2014

Jangan Jatuh.

aku dengar selalu - aku dengar setiap hari
setiap lirik - setiap bait aku semat kuat-kuat
biar langkah kaki aku makin padu

setiap prosa - dia punya nukilan tak pernah buat aku rasa culas
aku sentiasa puas - sentiasa rasa makin semangat.


jangan jatuh! jangan jatuh! jangan jatuh! jangan jatuh!
semua orang memaksa aku terjatuh

dan aku bisikkan pada jiwa aku - yang kulit ini tak akan melepuh

ku biarkan siapa - jutanya berada di belakang telinga ; ku biar saja
aku kata aku takkan jatuh kerana dia 
aku takkan jatuh semata!
semata dia - jangan jatuh-jatuh

-(Fynn Jamal)


TERBANG TUNDUK - (Fynn Jamal)

Bertahanlah, wahai raksa, jangan kau berhenti
Berpautlah, wahai nyawa, ini bukan mimpi
Saksikan dengan jiwa - Rasakan dengan jiwa
Kau sedang tinggi

Jauhnya kau terbang - Siapa sangka? 
Getir yang menghalang tak besar mana
Payah payah semalam
Moga mudah selama

Tiap apa yang mematah tegakmu
Tiap yang menolak - Tiap yang memijak henyak
Biar di belakangmu
Jangan dikenang - Moga dibuang dendam dan sayu

TUHAN
 Jangan KAU izin aku lupa
Jangan KAU biarkan aku mendepang dada
Pasakkan hatiku pada kaki
Paksakan ku tunduk sehingga mati.
 

Tuesday, August 19, 2014

nak habaq mai...

dulu kan...
aku rasa aku suka frasa

" Better a lie that draws a smile than the truth that makes a tear"

mungkin sebab dangkal - aku rasa it's okay tipula aku - sebab kalau aku still senyum mean aku still tak tahu.
and aku rasa benda tu better. takpe.. tipula... #kahkahkakah #StupidOldMe

tapi lama-lama aku rasa janggal and benda tu lagi buat aku rasa bebal.
tak boleh - mana boleh macam tu kan.

lagi pulak - back to the basic - diri sendiri pun tak suka kena tipu.
so kenapa kita sendiri nak tipu orang.
plus - aku bukan jenis manusia yang akan simpan pembohongan sampai ke mati.
sekali aku create benda tipu - aku mesti cari jalan macam mana nak berterus terang.
plus aku bukan jenis manusia yang suka and akan berjanji benda yang aku tak mampu buat.
kalau dah janji -  mati ke tak mati ke - kene buat dek non...
aku berani cakap la - sebab aku memang macam tu
sekali aku sebut "aku janji" aku buat dowh - #youknowthat.

sebab tu aku tak faham jenis orang yang suka berjanji kosong
and simply main sumpah ni aku rasa memang ... #naaaaaa (waving hand)

bab menipu ni kan betul weh - selagi tak cakap - or berterus terang
kau ingat hidup tenang ke? tido malam pun aku terkebil kau tahu?
kau dah tipu - dah buat salah - mintak maaf pun tidak
kau ingat nanti dah mati dekat sana tak jumpa ke.
macam mak long aku cakap la - dekat sana nanti - nak berdepan pun dengan Allah sekali weh...
kau ingat kau berdepan dengan guru besar ke? berdepan dengan boss pun nak terkencing bagai. #bahahahha.

sooo let's say boooooo to penipu. yuksss!
lagi mau mengata orang ke? padahal diri sendiri dari mula memang penipu - lepas tu nak marah aku menipu?
#bahahaha. kelaka sangat kau ni - kaji sikit la - aku menipu aku mengaku
kau? ------- haaaa boring...

so aku rasa sekarang ada frasa yang lagi better untuk aku pahat dalam hidup aku.
which -

"what you don't know - won't hurt you"

betul kan? - benda yang aku tak tahu - memang tak akan buat aku rasa apa-apa.
so - get a life.

dulu boleh la - aku kasi muka lagi.
tak pa aih - apa hangpa nak buat.- nak tolong gali lubang kubuq tuk aku pun - takpa.. gali la..
nak kasi tutup apa yang patut hak aku  - tak pa hangpa tutup la..
pada hangpa tak buleh - tak patut - mazhab mana hangpa ikut? 
dok kalu kata nak berubah sekalipun - pi cari kelas agama sana jugak 
pi belajaq hukum hakam agama - nak buat camna. dah memang aku lagi baguih dari hangpa..

oiiii jenglot hangpa tau dak kalu kata kawin sekalipun kan....
suami patut sediakan 3 benda dari segi nafkah zahir (zahir naaaa.cheq tak kata batin saja)

hangpa tau pa dia? makan minum - pakaian - and tempat tinggal.

makan minum - 2 kali sehari
pakaian - 2 kali setahun (hat ni kena hat tutup aurat boh...kalu tak tak mampuih la tanggung dosa sama-sama)
tempat tinggal - yang mampu...
lebih dari tu jatuh sunat dah...
hang pa tau dak benda alah ni? tak tau?
pastu hang kawin pasai pa? seks semata... ka nak lepas diri dari keluarga?
 patut rumahtangga goncang.

masa nak kawin dulu pi kursus nikah dak? 
oh no..no..
dulu zaman sekolah tak belajaq ar benda-benda ni?
patut pun bebai telungkup - bila ada masalah jari meliaq dok tuding kat orang.
huhhh

pastu mula dok kata jangan pandang budak yang sekolah agama
budak yang pakai tudung labuh - baju besaq tu semua baik and bla bla bla..

memang la betul betul pun.. tapi kena ingat la.. 
tapi sekurang nya pakai.
kot kalu kata aku ni pembunuh sekalipun - perogol sekalipun
memang tetap jugak kena pakai lagu tu.

pasai sekolah agama ... tu kena tanya ayah aku la..
pasai ayah aku cikgu - dah dia memang baguih nak bagi aku ada knowledge pasal hal tu.
hat benda tak elok lain tu memang aku yang bodoh pi buat sendiri. 
pastu kenai and terbabit pulak dengan orang yang macam hangpa.. lagi aku jadi dungu.

haaa paham dak konsep dia kat situ.
nampak dak?

haaa lagi satu nak bagi nampak.

dulu aku kata - tak pa.. aku tak kesah
tapi dok still tipu aku - buat aku macam badut - layan aku macam aku ni bodoh sangat.

ni habaq mai cheq:

aku tak pernah dan teringin untuk doakan yang buruk-buruk
tapi aku juga tak mampu untuk doakan yang baik-baik
maka aku serah pada Dia untuk hitung setiap satu persatu kejadian.
dan aku serah pada Dia untuk lunaskan segala balasan yang baik mengikut percaturanNya.
kerana Dia sebaik-baik pengatur dan pemberi peringatan.


aku terbangkan segala rasa supaya tercatat di langit

WALLAHI - ATAS NAMA ALLAH

untuk setiap nilai sen yang dijanjikan dan dinafikan
untuk setiap saat - detik waktu - siang dan malam yang dinafi dan ditutup oleh kalian
untuk setiap kata caci maki dan perbuatan menyakiti aku punya perasaan.
tak mampu lagi aku untuk terus meredha dan menghalalkan.

sehinggalah suatu hari yang Dia bakal tentukan
untuk terbuka nya hati aku memaafkan.
itupu jika ada permintaan.

maaf. 








Monday, August 18, 2014

pupus

aku pupuskan segala rasa yang berbaki
aku cantas semua rasa yang tertinggal

aku buang jauh cerita yang masih merantai

persamaan kita - kita sama-sama pendosa - sama-sama menipu
tapi beza nya aku dan engkau

aku mengaku di atas setiap hal yang aku lakukan
aku mengaku di atas setiap kata yang aku lafazkan

ini  dalam ini - #tepuk hati sendiri

aku akan buang - dan biar kosong
biar yang berbaki cuma rasa benci yang meninggi

untuk satu kemaafan yang aku beri - dulu
aku tarik semula.
aku simpan kemas - biar hukum alam memutar cerita
setiap perbuatan akan ada pembalasan
dan aku tak akan pernah terlupakan
walau sampai hujung aku punya nafas.


#senyum

#kali ini aku betul-betul pergi.

Allah kirim

Allah masih tak berhenti kirim
orang-orang baru dalam hidup aku.

dan Alhamdulillah
yang baik-baik
yang sayang aku - tak pernah luak.

terima kasih.


 Nini dan Mimi  - bahu kakak akan sentiasa ada untuk adik-adik labuhkan lelah.
Thanks ya Allah - sebab tak pernah putus kirimkan aku orang-orang yang betul-betul ikhlas sayangkan aku

walaupun aku yang selalu bodoh - sebab selalu sayang pada orang yang salah.


Monday, August 11, 2014

aku - sudah



sudah
aku sudah pulang - aku sudah beri semula

sudah
aku sudah mohon - yang baik baik sahaja

Alhamdulillah
mungkin dalam pelbagai cara 
mungkin dalam berbagai tentang

Allah beri kemudahan dan kesenangan
di sebalik kesulitan dan kesedihan

sudah
aku sudah merasa - mungkin tak sepenuhnya
tapi Allah sangat adil
hati makin lapang
maka teruskan rentak kaki
terus mohon yang baik - baik
pada masa yang mendatang

Terima kasih

#senyum



Thursday, August 7, 2014

Just Don't..

#S.M.I.L.E

DON'T mess with me.

if you wanna punch me.. then punch towards me.. don't ask others to do so.
if you wanna point your finger to me.. then point it yours.. don't ask others to do.
if you wanna scratch me... then scratch it by you. don't ask others to do so.

I'm around - I'm here
aku tak pergi mana-mana pun
just straight to me...

#senyum

tak best la ..
kalau ada masalah - ada pertanyaan - ada kegusaran
tentang aku - perihal aku - bersama aku
yang terpaling penting - tanya - beritahu - aku
bukan orang lain - atau suruh orangi lain sampaikan kepada aku.

#senyum lagi.

tak best.. sangat tak best...
aku tak bodoh
untuk bergadoh - bertarik rambut
menjerit maki hamun - atau jumpe bomoh kasi santau - kasi busung..
NO
that's not me..

mak abah aku - memang dah ajar sejak dulu lagi
ada kegusaran - ada kemusykilan maka bertanya
ada kesalahan - ada kesilapan maka mengaku

maka untuk selesai - berbincanglah - bersembang - meluah
jangan bertempik di belakang
jangan menolak dari belakang
jangan berkata di belakang

#senyum lagi

I'm not the old pity aku yang 4 - 5 bulan - yang before.
yang aku sendiri pun tak kenal diri aku macam mana entah
pempuan yang nak sedih je
senyap bila orang kasi tahi.
senyap bila orang tolong gali kubur untuk aku.

ni nak habaq - kak yong dah balik.

ada masalah dengan aku - terus terang.
jangan sakitkan aku - jangan nak baling batu then sembunyi tangan
tak payah..
sebab

KALAU KAU TAK CARI AKU
AKU CARI CARI KAU

tapi bukan untuk bergaduh
sebab aku tak bodoh
konsepnya musyawarah.
faham tak.. berbincang wahai sayang-sayang.

itu sahaja.
umur kita makin bertambah
kita ni makin tua.. bukan muda..
okay...
fikirlah sendiri.


#SMILE AND WALK.


Wednesday, August 6, 2014

aku ingat

aku ingat kau kenal aku
aku ingat kau dah kenal aku
aku ingat kau memang kenal aku
aku ingat kau betul-betul kenal aku

cara aku bergurau kasar
cara aku cemburu khinzir
cara aku tot tet tot tet

hahahaha

tapi itu cuma aku yang ingat
tapi itu cuma aku yang betul-betul ingat

#senyum

makcik sedara jiran paklang aku punya pak ndak punya dua pupu, nama dia Shannon L. Alder, ada cakap.

"If he can't handle you at your worst then he does not deserve you at your best"

haaa paham ke tidok..

#gelak guling






Monday, August 4, 2014

Sometime in life........



Sometimes life gives you two option.

1 : Losing yourself

2 : Losing the one you love

what ever it is. - Don't lose yourself


"Sometimes the wrong choices bring me to the right places"



Saturday, August 2, 2014

support!



Ya Allah ...
Ampunilah dosa kami, dosa kaum muslimin dan muslimat, mukminin dan mukminat.
Satu padu-kan hati mereka dengan kasih sayang.
Perbaikilah segala urusan mereka dan
bantulah mereka melawan musuh-musuh-MU dan musuh-musuh mereka.

Ya Allah ...
Laknatilah orang-orang kafir yang menghalang orang lain menuju ke jalan-MU
dan mreka yang mendustakan para Rasul-MU
dan mereka yang memerangi para kekasih-MU

Ya Allah ...
Pecah belahkan kesatuan mereka, hancur - leburkan kekuatan mereka
dan turunkanlah bencana-MU yang tidak dapat dielak oleh orang-orang yang penuh dengan dosa.

Dengan menyebut nama-Mu ya Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang
Ya Allah sesungguhnya kami memohon perlindungan dan keampunan-MU

Amin Ya Rabb......




MY NAME IS NURSHAFIQAH KORNAIN
I'M FROM MALAYSIA
AND
I SUPPORT GAZA....!

Thursday, July 24, 2014

jodoh

oh kali ni - aku nak talk talk bout jodoh.
tak panjang sikit je.. sebenarnya jodoh kita ditentukan oleh diri kita sendiri.

maknanya - kalau kita lihat pasangan kita buruk
makanya - sebenarnya kita sendiri tak baik - kita sendiri buruk
pasangan - jodoh adalah cerminan diri kita.

perempuan yang baik untuk lelaki yang baik.
lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.

bukan aku kata . tapi... #fikir.

so sebelum kita nak mengata pasangan kita yang tidak-tidak
terbitkan dalam hati dan otak yang itulah kita sebenarnya.
kita dapat apa yang macam kita.
tahu kenapa aku gatal buat entry pasal jodoh.
pasal - aku terbaca satu ayat...





#senyum - nak jadi baik bukan hanya tunggu.
tapi bergerak dan berusaha ke arah itu.

bukan tak ada orang yang kita harap dan mahukan 
kan? - tapi follow ape Ustaz Haron Din cakap ni.
In Sha Allah - Allah dekat atas sana... Maha Mendengar. 






oiii - aku nak hang boleh?
tapi aku takmau mintak-mintak kat hang dah
aku takmau catat nama hang kat sini dah.
biaq pi nama hang ada kat atas langit sana.
kalau kata memang jodoh aku dengan hang  - ada la
kalau takda - aku harap dia lagi baguih and baik dari hang.
haahahha

hang bukan tak baik - hang baik.
tapi mungkin jodoh takdak.


ecececeh!

# noted.

sebenarnya



sebenarnya

aku bersungguh - sungguh bila aku kata aku nak

punya sebuah bilik - punya sebuah ruang

untuk aku tempatkan buku-buku yang aku punya.

sungguh aku mahu begini

sungguh aku mahu buka pintu

mata - lihat , hidung - bau

dari setiap helaian kertas - tenangnya.

sungguh aku mahu - punya ruang yang sarat dengan buku-buku tersusun.


mohon ya Allah - kabulkan.


#Terima kasih




Wednesday, July 23, 2014

fasa baru


terkadang kita perlu menyepi 
untuk mencari kembali kekuatan diri yang telah hilang.

terkadang kita perlu menyepi
untuk mencari ketenangan  hati

terkadang kita perlu menyepi
untuk kebaikan diri sendiri


#senyum sikit.


first tarikh aku open blog ni masa tahun 2009 - 4 december.
sehari lepas birthday aku. 


#senyum lagi

and now - today.
aku tekad untuk delete semua yang aku rasa tak perlu untuk aku ingat - waktu kan bergerak ke depan. itu semua bukti - bukti kejahilan 


"banyakkan saksi kebaikan - kurangkan bukti kejahilan walaupun sebatang tiang"

cuma ada la juga entry-entry yang aku tak delete. 
all the memory with kawan-kawan. then some phrase yang aku nak simpan. 

yang lain - tak de sebab pun untuk aku simpan and.. sayang..
yes memang sayang - blog ni memang aku sayang sangat!

tapi aku ade dengar yang kekuatan dan kebaikan tu adalah apabila kita buat sesuatu pada waktu kita berat untuk lakukan. 

and i choose that. 



kata-kata yang membuat aku kagum:


"Aku memaafkan supaya aku tenang"

"Aku melupakan supaya aku tersenyum"

"Aku diam kerana aku tidak ingin berdebat"

"Aku abaikan kerana ada yang patut dilayani"

"Aku sabar kerana keyakinanku kepada Allah tanpa batas"




#masih senyum dan akan terus senyum